Tardigrade – 3D принтираният електрически мотоциклет, който ще изследва Луната

13.11.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Немският производител на мотоциклети Hookie е популярен с колекцията си от концептуални мотоциклети, с неконвенционален дизайн. Към нея през октомври т.г. се присъедини и електрическият Tardigrade. Той обаче има една по-нестандартна мисия, а именно да изследва Луната. Превозното средство не само ще подкрепи бъдещите космическите мисии, но и доказва за пореден път възможностите на технологиите за 3D принтиране. А сега нека се запознаем отблизо със самия Tardigrade!

Луноходът на Hookie носи името на едно от най-издръжливите животни – бавноходките. Познати още като тардигради, или водни мечки, микроскопичните организми обитават както хималайските 6-хилядници, така и морето с дълбочина от 4000 m под морското равнище. Могат да оцелеят в радиоактивния Космос, в среда без въздух, при много ниски или над 100-градусови температури.

Екипът на Hookie стартира изработката на мотоциклета по модела на руския дизайнер Андрей Фабишевски (Andrey Fabishevsky) през януари 2021 г. Три месеца по-късно вече са готови първите части, споделят в своеобразния си онлайн дневник за прогреса на проекта немските специалисти.

Конструкцията на едноместния Tardigrade се състои от основна рамка, облечена в здравия материал DuPont Kevlar. Над нея е монтиран екзоскелет от неръждаема стомана. Свързването е чрез 7 точки, с цел по-лесната поддръжка на мотоциклета.

Електрическото задвижване е на фирма CAKE, а радиалните амортисьори са разработени от Hookie.

Двуколесният Tardigrade развива скорост до 15 km/h, при максималната 18 km/h за Луната. Батерията му позволява пробег от близо 110 km. Мотоциклетът е направен от ултралеки материали и тежи общо 134 kg. За да добием представа за превозното средство, ще отбележим, че то е с 0.9 m височина и 2.6 m дължина.

С помощта на 3D принтер са изработени всички части от тялото на мотоциклета като монтажния модул на кормилото калниците и др. Полимерните колела от Hookie са с големина от около 60 cm и са широки почти 18 cm. Безвъздушните гуми са отпечатани от полиуретан.

Неизбежни са сравненията на Tardigrade с предшествениците – четирите лунохода Moon Buggy (с официално название Lunar Roving Unit), използвани от мисиите Аполо 15, 16 и 17 през 1971 и 1972 г. Всеки от луноходите с тегло от 210 kg, има 4 колела и превозват по двама души. Разработени са да се движат с до 13 km/h, но вместо това те успяват да достигнат скорост от 18 km/h.

За да подготвим материала, използвахме информация от hookie.co, 3dprinting.com и др.

Източник на снимковия материал: Hookie Co. (Facebook), hookie.co

Тагове: 3D принтиране, 3D технологии, космонавтика