Robo-weeder – българският робот за плевене, който пренася биоземеделието на следващо ниво

01.10.2022 г.6 мин.

Инженерни истории

В съвременния високотехнологичен свят развойната дейност и нестандартното мислене се стимулират все по-активно. Наблюдаваме експанзия на индустриални иновации, свързани с роботизация и автоматизация. Паралелно на технологичния подем, екологията също застава в епицентъра на събитията. Съвременният човек обръща все по-голямо внимание на качеството си на живот, на неговото отражение върху климатичните промени, на храната, въздуха и водата, които консумира. Именно това ни вдъхнови да Ви разкажем историята на българския робот за плевене и биоземеделие – Robo-weeder. Прототипът беше представена по време на Robotics Strategy Forum, а повече за него, както и за визионерите зад създаването му предстои да научите.

Пътят на иновацията – генериране на идея

Често използваме „идея” в различни словосъчетания – добра идея, лоша идея, креативна, иновативна... Но какво всъщност е тя?

Идеята е решение на проблем. Когато това решение е нестандартно, дори граничещо с абсурдно и невъзможно на пръв поглед, говорим за иновативна идея. Генератори за този смел „скок” в бъдещето са често неразбраните новатори. Решението възниква като следствие от наличие на проблем, който забелязваме, защото засяга област, която ни вълнува.

Именно тази логика стои в основата на първия български робот, създаден за плевене, почвено облагородяване и оптимизация и развитие на биоземеделието. А човекът зад него е Росен Колев – специалист маркетинг и продажби, но инженер по душа. Страстта му към биоземеделието е причината да забележи един специфичен проблем – плевелите.

Методи за борба със зелените вредители

До сега ни бяха познати 3 основни метода за третиране на плевелите. Всеки от тях има своите минуси, които за съжаление, като изключим ръчния труд, оказват сериозна вреда върху екологичното равновесие. Въпреки това се използват с десетилетия.

 • Извползване на пестициди – буквално отравяне на почвата и водите, а в последствие продукцията и човешкия организъм;
 • Машинна обработка на почвата – може би по времето, когато индустриалната революция е навлизала тепърва в живота на хората, това решение е било оптимално и иновативно за времето си. Днес обаче тенденцията е различна. В ерата на Индустрия 4.0 се обръща много по-голямо внимание на вредните газове и изпарения от машините, които замърсяват въздуха. В същото време методът изисква и големи инвестиции за поддръжка и употреба, при това е с краткосрочен резултат;
 • Ръчен труд – Всъщност това е най-старият познат метод и най-безвредният. Но е и бавен, трудоемък процес, който коства сериозни разходи за труд.

Г-н Колев вижда нуждата от ново решение. Той сформира малък екип от тесни специалисти, които заедно притежават достатъчно широкообхватни познания, за да реализират идеята му за робот, който използва слънчева енергия, за да захранва механиката си, така че да предостави нов метод за безвредно, скоростно и екологично плевене.

Екип за „бързо реагиране”

- Росен Колев – маркетинг и продажби, страст: биоземеделие;

- Росен Димов – софтуерен инженер, страст: разпознаване на изображения посредством изкуствен интелект;

- Инж. Васил Георгиев – системна автоматизация и роботика, страст: автономни превозни средства;

- Стефан Стойчев – финансист, страст: пазарен анализ и инвестиционен капитал.

Съвместните усилия на представителите от тези взаимнодопълващи се звена реализират прототипа на Robo-weeder за няколко месеца. Очаква се изпитването му да приключи до края на 2022 г., а официалното му пускане в експлоатация е планирано за лятото на 2023 г.

Предимства на робота за плевене:

 • Използва слънчева енергия, като източник на захранването си;
 • Лек и компактен дизайн;
 • Заснема и разпознава снимкови изображения – селектира плевели измежду растенията;
 • Разполага с вариации от инструменти, предназначени за премахване на плевели с различни тип, размери, почвена структура и т.н.

Състав на конструкцията – симбиоза на няколко ключови системи, обединени в едно решение:

 • Соларни панели;
 • Мощен акумулаторen пакет;
 • Камера, монтирана от долната страна на конструкцията, за заснемане на обработваната площ и разпознаване на структурите в нея;
 • Система за задвижване;
 • Камера за предно виждане – за пространствена ориентация на робота;
 • Централен процесор (CPU);
 • Механизъм за премахване на плевели.

Предназначение и планове за развитие на Robo-weeder

Отправна точка за концепцията на иновативното решение са малките и средни ферми за биоземеделие, маслодайните култури и като цяло занемарени обработваеми площи с висок потенциал за облагородяване. След края на изпитателния си период роботът ще бъде използван на територията на Европа, с перспектива за разрастване и популяризиране отвъд океана.

Освен че бе представен по време на Robotics Strategy Forum 2022, Robo-weeder бе част от проектите в PARA Robotics Incubator и бе отличен със специалната награда на организаторите.

Източник на информация: Robotics Strategy Forum 2022, PARA (ПАРА)

Източник на снимковия материал: PARA (ПАРА), freepik.com