Miraikan (Токио) и Deutsches Museum (Мюнхен) – музеите, които ни срещат с традициите и иновациите в техниката

21.11.2020 г.5 мин.

Инженерни истории

Страстта ни към света на науката и техниката ни провокира да потърсим някои от най-любопитните и провокиращи музейни пространства, в които иновации от различни епохи намират едновременно своя дом и място за изява. Открихме ги в две от ключовите за световното технологично развитие страни – Япония и Германия. А с какво могат да изненадат своите посетители, ще научите в следващите редове...

Как ще изглежда бъдещето представя музеят Miraikan в Токио

Super-Kamiokande е неутрино* детектор, който се намира на 1000 m под земята в обсерваторията Kamioka, в японската префектура Гифо, чийто умален модел може да бъде видян от посетителите на Националния музей на нововъзникващите науки и иновации Miraikan в Токио, Япония. Те имат възможност да видят множество сензори, използвани за откриване на неутрино, с които са облицовани подът и стените на музейното пространство. Освен това могат да се наблюдават идващите и излизащите следи от радиационни лъчи посредством устройството „Облачна камера“.

 

Япония е водеща страна в сферата на наблюдение на неутрино. Двама японски изследователи – Кошиба Масатоши (през 2002 г.) и Каджита Такааки (през 2015 г.), са удостоени с Нобелова награда.

Разбира се, високотехнологичното развитие на Япония намира проявление и в изложбата в сектора за роботи. Наличните експонати и демонстрации, които се организират в музея, целят да ориентират всички заинтересовани относно това как роботите ще заживеят в хармония с хората, какво ще може да бъде създадено с тяхна помощ и мн. др.

Други „приятели на човека“, чиято неизменна роля в живота ни е предсказвана от редица иноватори, са човекоподобните роботи, или т. нар. андроиди. Една от любопитните изложби в Miraikan предоставя шанса посетителите да се докоснат до развитието на тази сфера, като се срещнат очи в очи с тези умни устройства на бъдещето.

Традиции и иновации в Deutsches Museum, Мюнхен

Откритият през 1903 г., Deutsches Museum в гр. Мюнхен, Германия, е сред най-старите музеи на науката и техниката, а общата му площ от 66 000 m2 го нарежда сред едни от най-големите в света.

Фокус в музея е движещата сила на индустриалната революция, представена чрез развитието машините в хронологичен план – от задвижваните чрез мускулна сила, вятър или вода до съвременните високоефективни инженерни открития. Промишления прогрес музеят успява да пресъздаде, като не пропуска да представи в неразривна връзка със социалните промени в ролята им на „движеща сила“ зад него.

Друг технически аспект, чийто потенциал тепърва се усвоява, е енергетиката. Една от атракциите за посетителите на музея е велосипедният генератор, на който всеки желаещ може да добие представа за усилената работа, която представлява генерирането на енергия. Специална игра дава яснота кои дейности най-силно увеличават CO2 газометъра, като посетителите могат да получат и полезни съвети за пестене на енергия.

Любопитна е и секцията „Технически играчки“, представяща историята на техническите конструкции, възможностите за игра с тях и тяхното използване за моделиране на архитектурния и технологичния свят. Примерите, изложени в музея, служат за илюстриране на връзките между архитектурата, технологията и играта. Изложбата разглежда и важни социални проблеми, като значението на тези „играчки“ като учебни материали.

В над 30-те изложби в Deutsches Museum посетителите могат да наблюдават още изкуствена мълния, копие на минен вал, както и ефектното звездно шоу на планетариума.

*елементарна частица, която няма електрически заряд и е с много малка маса

За да подготвим материала, използвахме информация от miraikan.jst.go.jp и deutsches-museum.de

Източник на снимковия материалMiraikan (Facebook), Deutsches Museum (Facebook), deutsches-museum.de

Тагове: енергетика, машиностроене, роботизирани системи