Let it shine! Как се изработват стъклени коледни играчки така, че елхата да заблести?

26.12.2020 г.4 мин.

Инженерни истории

Те са изящни, те са блестящи, те са и семейни реликви, и спомени, и надежди - говорим за стъклените украшения, които всяка година с треперещи пръсти окачаме на екхата! Нека сега заедно да надникнем в една истинска работилница за коледна красота и проследим как се изработват едни най-старите орнаменти от стъкло.

Историческите сведения сочат, че първите стъклени коледни украшения са направени от Ханс Грайнер и Кристоф Мюлер в немски град Лауша. Поради липсата на средства за закупуване на ябълки, с които да украси семейната елха, Ханс Грайнер решава да оформи стъклени орнаменти.

През 1847 г. наследник на Ханс Грейнер, носещ неговото име, произвежда стъклени орнаменти от т.нар. живачно или сребърно стъкло, като разтворът бил съставен от живак и калай. Предвид токсичността на живака, съставките са заменени от захарна вода и сребърен нитрат. Първите играчки са във формата на плодове и ядки, а не след дълго се появяват фигури на ангели, Дядо Коледа, животни. Елхите се украсяват още нанизани стъклени мъниста.

Ето как се изработват играчките днес

За изработването на класическите играчки в сферична форма се нагрява, докато омекне, широката част на стъклен цилиндър. Образуването на правилната форма става посредством издухване.

За по-сложните форми обаче е необходима предварителната подготовка. Тя включва скициране и изработка на модел, на базата на който ще бъде създадена метална форма от две части.

Първите декорации на елхи се появяват през 16-ти век в Германия, когато хората започват да украсяват дърветата с ябълки, символизиращи райската градина.

В този случай се използват стъклени тръбички, които в средата си имат издължена правоъгълна форма. Тя се поставя на огъня, а след това се продухва, докато се трансформира в продълговат балон. Поставен в металната форма, балонът се издухва силно, стъклото се разширява и изпълва металната форма. За да се предотврати разпадането на фигурката поради бързо охлаждане, температурата ѝ се намалява постепенно.

И нека играчките да заблестят

Магическата съставка за блясък е сребърен разтвор, който се излива в сферичните играчки. Украшенията се потапя в топла вода и след това се разклащат, докато сребърният разтвор покрие изцяло вътрешната страна на сферата и се получи желаният ефект, а именно огледален блясък. Останалата част от разтвора след това се рециклира. Финалната стъпка е потопяването на сферата в цветен лак.

И тъй като на Коледа повече блясъкът никога не е излишен, заскрежения ефект върху играчките майсторите създават с помощта на аерограф. За по-голяма прецизност някои от детайли се боядисват на ръка. Така вече готовите играчки са готови да намерят място в домовете ни и да ги изпълнят с красота и пъстрота.

За да подготвим материала, използвахме информация от How It’s Made (YouTube), info.glass.com.

Източник на снимковия материал: freepik.com

Тагове: стъкларска промишленост