Запознайте се с Kallithea – най-красивия двуместен автожир в света, проектиран от българската компания Ники Ротор Авиейшън

30.04.2022 г.3 мин.

Инженерни истории

Знаете ли какво представлява автожирът? Повод да обърнем по-специално внимание на този тип летателни апарати е наградата, с която бе отличен създаденият от българската компания Ники Ротор Авиейшън модел Kallithea. Първо място за за най-красив двуместен автожир фирмата спечели на изложението Bensen Days във Флорида, САЩ.

Автожирът, познат още като жирокоптер, съчетава особеностите на самолета и хеликоптера. Подемната сила за рализиране на полета се създава в резултат на аеродинамичните сили на носещия винт. Първият успешен полет с автожир се осъществява през 1923 г. с конструирания от Хуан де Ла Сиерва апарт.

Българските успехи

В своята компания Ники – доставчик на метални компоненти, Николай Николов създава през 2000 г. проект за прототип на хеликоптер, изработен изцяло от композитни материали, който не се реализира на пазара. Четири години по-късно стартира първия си проект за двуместен автожир NIKI 2004, чийто тестови полет се осъществява през 2008 г. на летище Габровница близо до Монтана. 

Съвременните технологии в летателните апарати на българската компания осигуряват безопасността на полета и редуцират времето, необходимо за поддръжка.

Автожирите са с леки и много здрави конструкции, а всички части са произведени от екипа на компанията, съблюдавайки изискванията по ISO. Елегантният дизайн и луксозният интериор придават уникална индивидуалност на моделите.

С какво впечатлява Kallithea?

Асоциации, свързани с този модел на Ники Ротор Авиейшън, са динамика и елегантност, а техническите характеристики осигуряват голяма стабилност по време на полет. Kallithea се предлага с мощност 100/ 115/ 141 hp, развива крейсерска скорост от 140 km/h. Може да лети на максимална надморска височина от 3000 m, разходът на гориво е 15 l/h, а резервоарът е с вместимост от 70 l. Има и титаниева изпускателна система.

Kallithea се отличава с лека и здрава конструкция, отлични пропорции, просторна пилотска кабина с чудесен изглед и ръчно изработен кожен интериор. Предпазното предно стъкло на автожира е изработено от авиационен плексиглас, има компактно арматурно табло и спирачна система Beringer. Седалките и педалите са регулируеми. Свалящите се врати позволяват полетите да се извършват целогодишно. Освен това летателният апарат може да се транспортира и паркира лесно. 

Авиожирът позволява още интегриране на устройства Garmin, а иновативната му роторна глава е разработена и проектирана въз основа на най-добрите технически практики в света.

За да подготвим материала, използвахме информация от nikiaviation.com и др.

Източник на снимковия материал: nikiaviation.com