Запознайте се с BellaBot – „най-сладкия робот“, който се оказва верен и усмихнат помощник в ресторантьорския бизнес

13.01.2023 г.4 мин.

Инженерни истории

Дружелюбен, сензитивен и с иновативен бионичен дизайн, това е новият помощник-робот в сферата на обслужването – BellaBot (Бела). Интелигентната машина може да доставя около 400 ястия и напитки, а благодарение на гласовата система с изкуствен интелект (AI) провежда диалози в различни контексти с клиенти. При допир отговаря с мимики и реагира на гласови команди, разбира се, с усмивка. А какво всъщност представлява това изобретение, с какво се отличава и би ли изместило професията на сервитьора в обозримо бъдеще? Вижте в следващите редове.

Роботът BellaBot е проектиран от водещата световна технологична фирма Pudu Robotics, със седалище в Шънджън (Shenzhen), Южен Китай. Дейността на Pudu се изразява в производство и продажби на роботи, намиращи приложение в ресторанти, болници, училища, офис сгради, метростанции и др.

Компанията производител представя своя BellaBot като „най-сладкия робот“ със своята атрактивна форма, наподобяваща котка с уши, програмирана да намига, да се усмихва и да променя своите изражения на екрана. Изобретението притежава още гласова система с изкуствен интелект (AI), сензитивност и отличителен бионичен дизайн. Също така реагира и на допир.

BellaBot отговаря на всички изисквания в сферата на обслужването, гарантира ефективно доставяне на храна, напитки, салфетки и всичко необходимо за удобството на посетителите в дадено заведение. Освен това посреща гостите на заведението с усмивка и ги придружава до тяхната маса.

Роботът предлага високо ниво на безопасност чрез 3D сензори и ново модулно шаси, като притежава функцията да спре или да се отдалечи веднага щом засече препятствия. Вградената Dual SLAM навигационни система гарантира точност и лекота с изключителна адаптивност, независимо от пространството. А при сигнализиране на опасност реагира в рамките на половин секунда.

Всеки BellaBot изминава 73 000 km тест за издръжливост. А при пълно зареждане в рамките на един ден може да достави приблизително около 400 ястия и напитки, докато един сервитьор доставя от 200 до 300 поръчки за същото време.

Докато BellaBot поема доставките, сервитьорите могат да се съсредоточат върху други услуги, като това помага за намаляване на разходите и повишаване на ефективността на обслужването.

За тези машини пространството на обслужване няма никакво значение, те могат да обхванат ресторанти от няколко квадратни метра до площ по-голяма от хектар! Придобивките от подобен робот са по-добро обслужване, ефективност и удовлетвореност на клиента.

До скоро футуристична, ситуацията, при която робот сервира Вашата поръчка, е вече ежедневие – при това в София! Бела работи и в столично заведение, където се справя много добре със своите работни ангажименти. А менюто, което презентира, е изцяло на български език.

Отличителни характеристики на машината:

  • Размери: 565*537*1290 mm;
  • Тегло: 55 kg;
  • Материал: ABS/Авиационна алуминиева сплав;
  • Необходимо време за зареждане: 4-5 h;
  • Издръжливост на батерията: 12-24 h;
  • Максимален товар: 40 kg;
  • Скорост: 0.5-1.2 m/s (регулируема);
  • Ъгъл на катерене: ≤ 5°.

За да подготвим материала, използвахме информация от: www.piero.bg, www.pudurobotics.com, www.bettaroe.cz

Източник на снимковия материал: piero.bg, pudurobotics.com, Bellabot (facebook), www.uitrobotics.com/bellabot

Тагове: роботи, роботизация