3D Cocooner на Festo „тъче” подобни на паяжини структури от 3D модели

23.07.2016 г.3 мин.

Инженерни истории

Компанията Festo не спира да ни удивлява със своите технологични разработки. Лидерът в областта на индустриалната автоматизация представя своето ново творение - бионична решетъчна структура от роботизирана предачна нишка (3D Cocooner), съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията Фесто ЕООД. С помощта 3D Cocooner, немският производител прави следваща крачка в своите бионични платформи. Най-новата от тях може да усуква сложни и равновесни форми като тези, които се наблюдават в природата.


Независимо дали е под формата на мрежа за лов на жертви или предпазен пашкул, паяците имат способността да създават невероятни форми  с помощта на техните прежди. Точно такива „прежди” може да усуква и новото изобретение на немската компания.От Фесто разказаха, че новата бионична платформа използва метод, базиран на леки и стабилни триизмерни конструкции. За да се превърне от мека тъкан в твърда решетъчна структура, преждата се покрива със специална смола в предачна дюза. След като излезе от дюзата, прецизна UV светлина кара покритата със смола нишка да се втвърди, получавайки се твърд прът с миниатюрен диаметър. По време на „тъкачния процес”, нишката може да бъде поставена на всяка произволно избрана точка от решетъчната структура. По този начин се създават сложни пространствени форми, без да се използват каквито и да било подпори.


За манипулирането на 3D Cocooner се използва вертикално ориентиран трипод, който може да се управлява бързо и прецизно в пространството, а подвижността му го прави идеален за подобни задачи. Необходимите команди и сигнали за позиционирането на трипода се предават директно от анимиран софтуерен продукт, чрез който под формата на 3D модел параметрично се генерира желаната структура.„Освен проектирания модел, в програмата е заложена и цялата манипулираща система. Това позволява планирането на траекторията да се направи в реално време, както и тя да бъде визуално симулирана и прехвърлена към реалната траектория на трипода”, заявиха в заключение от българският офис на Festo.Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg