3D принтирането и приложенията му в музикалната индустрия. Вижте някои функционални и футуристични проекти

14.05.2022 г.4 мин.

Инженерни истории

3D принтирането продължава да ни изненадва със своето многообразие от приложения. Както знаем, те далеч надхвърлят индустрията и уверено навлизат на територията на изкуството. Днес ще Ви разкажем за някои любопитни проекта за музикални продукти, отпечатани с помощта на 3D принтер.

Енигматичните инструменти на MONAD Studio

Комплектът на базираната във Флорида архитектурна компания се състои от пет инструмента и носи името Multi. В него влизат пиезоелектрическа цигулка, виолончело, малко диджериду, както и причудливите monobaribasitar (вид бас китара) и hornucopia (голям диджериду). Проектирането им отнема до шест месеца, а отпечатването на всеки инструмент – 10 дни. Някои от елементите са създадени по конвенционални методи, като стремежът на създателите е производството им да се доближи изцяло до 3D принтиране.

Обръщане към природата

Екипът на DEEPTIME studio стартира изследователската си дейност през 2014 г. с концепции за 3D принтирани продукти от дърво. След като зад гърба си вече имат цели 50 прототипа, както и богат предходен инженерен опит, през 2019 г. създават пясъчните музикални колонки. Трансформирането на песъчинките в раковина се реализира с помощта на специално изработени втвърдители и пигменти. Добрият краен резултат се дължи на усъвършенстван производствен процес, звук и дизайн.

„Намираме вдъхновение главно в природата. Всички форми в естествения свят са функционални по един или друг начин“, споделят от DEEPTIME studio. „Дизайнът означава търсене на формата, която отразява естеството и функцията на продукта и се основава на предимствата на най-новите налични технологии. Ние не искаме просто да украсяваме съществуващите стандартни решения. Вместо това използваме органични форми, предназначени да подобрят качеството на звука“, допълват дизайнерите.

Класиката придобива ново лице

SongBird е проект за 3D принтиран грамофон на компанията Frame Theory. Според създателите на грамофона са необходими само 2 часа, за да можем да се насладим на любимата си музика на новопринтирано устройство. SongBird може да бъде отпечатан от всеки меломан, собственик на настолен принтер с 3D принтер с обем на печат 220x220x50 mm. Нещо повече, плочите, които пускате, също биха могли да са 3D принтирани. Първият опит е реализиран с помощта на принтер Objet 500, а записът е на песен на Нирвана.

Запознайте се с интригуващите проекти в сферата на 3D принтирането на водещите български компании B2N и SpaceCAD.

За да подготвим материала, използвахме информация от designboom.com, 3dnatives.com, forbes.com и др.

Източник на снимковия материал: DEPTIME, Frame Theory, MONAD Studio

Тагове: 3D принтиране, 3D технологии