Юниън Стейшън – „последната от великите железопътни гари“, която „Оскарите“ окичиха със звезден статус

01.05.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Звезден блясък, последни модни тенденции и талант в изобилие – типичната обстановка на церемония по връчването на филмовите награди „Оскар“. Но на необикновена година като настоящата подобава и нестандартно събитие. Освен заради българското присъствие на червения килим, проследихме тазгодишното издание с по-особен интерес заради архитектурните достойнства на локацията, която на 25 април събра холивудския киноелит – емблематичната жп гара Юниън Стейшън (Union Station) в Лос Анджелис.

Достоен заместник на традиционния домакин Долби Тиътър

Откриването на проектираната от Джон и Доналд Паркинсон гара през 1939 г. е отбелязано с тридневен празник, в присъствието на близо половин милион души. Инвестицията в нея възлиза на 11 млн. щатски долара – сума, равняваща се днес на 1.3 млрд. щ.д. Юниън Стейшън най-големият пътнически жп терминал в западните щати на САЩ и носи славата на „последната от великите железопътни гари“.

В сградата се преплитат няколко архитектурни стила, което я превръща в една от най-разпознаваемите забележителности в града. По това време пътуването с влак доминира над останалите видове транспорт.

Гарата олицетворява калифорнийския начин на живот с просторната си зала за продажба на билети, оборудвана с над 33-метрово гише за от американски черен орех, огромна чакалня с над 12-метрови прозорци, месингови масивни полилеи в стил арт деко, инкрустирани мраморни подове и ръчно рисувани плочки. Гарата разполага с обширни сенчести вътрешни дворове, високи палми и часовникова кула, зорко наблюдаваща града със своята над 30 m височина.

Освен домакин на 93-ата церемония по връчването на „Оскарите“, Юниън Стейшън е „декор“ на реклами, риалити програми, филми като „Блейд Рънър“, „Хвани ме, ако можеш“, „Мъпетите 2“ и др.

Нова визия в автентичен нюанс

Днес обширните и необикновени пространства на Юниън Стейшън посрещат и изпращат многобройни пътници, като част от градската железопътна транспортна система Los Angeles Metro Rail.

През 2011 г. транспортна служба на Лос Анджелис Metropolitan Transportation Authority (Metro) закупува гарата и съставя пълен план за нейната рехабилитация, който представя през 2015 г. в обобщен доклад, а подобренията са отличени с приза Conservancy Preservation Award.

Освежени са стените, тавана и металните покрития в интериора, възстановени са дървените елементи на столовете в чакалнята и билетната каса. Фасадата на сградата също е пребоядисана, в унисон с автентичната цветова палитра. За реконструкцията на покрива се използват и оригинални керемиди. Възродена е и дейността на популярния в миналото ресторант Harvey House.

В духа на новото време в Юниън Стейшън е инсталирана нова HVAC система и е обособен Bike Hub за съхранение, ремонт и продажба на велосипеди на дребно.

За да подготвим материала, използвахме информация от unionstationla.com, laconservancy.org и др.

Източник на снимковия материал: unionstationla.com, Union Station Los Angeles (Facebook)

Тагове: архитектура, транспортна индустрия