Каква е хилядолетната техника за изработка на изделията от муранско стъкло?

26.06.2021 г.3 мин.

Инженерни истории

Лятото има способността да провокира сетивата ни да търсят пъстротата и различните форми на изява на артистични умения, които ние съвсем основателно откриваме в слънчева Италия. При следващото си пътешествие до Венеция непременно се отбийте в някоя от стъкларските занаятчийници за изработка на изящни изделия от муранското стъкло, които носят популярността на едноименния остров. Пътуването до там ще Ви отнеме едва десетина минути с характерните за Венеция туристически гондоли – вапорето. За да сте подготвени подобаващо, днес ще Ви разкрием тайните за изработката на чудните бижута и предмети от емблематичното стъкло...

Както подсказва името, стъклопроизводството и днес е концентрирано на остров Мурано, който се намира в съседство. Традициите на този занаят там датират от 1291 г., а причина за преместването на дейността от Венеция е избягването на голям пожар.

Тайната на автентичните майстори

Зад изработката на изделията от муранското стъкло стои специална над хилядолетна техника, която продължава да се развива и подобрява до днес. Първите опити на занаятчиите са от 16-ти век, а любопитството им е провокирано от красотата на стъклените съдове, изработени от римляните в древността. Каква обаче е тайната на майсторите?

Техниката за изработка се основава на смесването на стъклото с други минерали, които са „виновниците“ за закачливите цветове и атрактивен дизайн. Традиционно муранското стъкло е направено от силициев диоксид, сода, вар и калий, които се разтопяват в специална пещ при температура от 1500 °C, до течно състояние. Сместа се обогатява с много тънки слоеве от злато или сребро и различни минерали за получаване на определен цвят. Така например цинкът придава бял цвят, кобалт – син, манган – виолетово, златото оцветява стъклото в червено. След продухването на течната смес майсторите използват инструменти за формоване, оформяне и полиране на стъклото.

Инструментите за обработка на стъклото от Мурано са изобретение на годините от Средновековието и както стъпките на производството, нямат значителни изменения в наши дни.

Благодарение на изключителната си финост, муранското стъкло трудно може да бъде разграничено от другите типове. Освен на аксесоари и бижута, стъклото от Мурано служи за изработката на съдове, вази, фигурки и полилеи.

За да подготвим материала, използвахме информация от venicetoursitaly.it и др.

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Тагове: стъкларска промишленост