Как се мултиплицира талантът? Разказваме за част от гениите на науката и техниката, наследили професиите на своите родители

28.05.2022 г.6 мин.

Инженерни истории

Да бъдеш иноватор означава да притежаваш единствени по рода си способности и характер. Въпреки това разполагаме с немалко примери за унаследяване на техническия и научния талант от следващите поколения. Ето защо по повод предстоящия Международен ден на детето 1 юни Ви разказваме за част от тях в днешната ни инженерна история...

Като наследник на учител по физика и математика, Мария Кюри завършва химия и физика в Париж. За революционните изследвания на своя „син“, както наричат елемента радий, Мария и Пиер Кюри съзнателно отказват финансови печалби. След смъртта на съпруга си Мария Кюри продължава научната си кариера става и първата жена, назначена за професор в парижката Сорбона. Носител е на две Нобелови награди – за физика и за химия, на многобройни почетни академични титли и призове.

По стъпките на своите родители поема и Ирен Жолио-Кюри. Заедно със съпруга си Фредерик правят изследвания в сферата на естествената и изкуствената радиоактивност, трансмутацията на елементите и ядрената физика. Двойката е нобелов лауреат за химия. Наградата е присъдена за синтез на нови радиоактивни елементи. По време на Първата световна война заедно с майка си обособява около 200 рентгенови лаборатории, а в допълнение към научната работа Ирен се фокусира върху социалното и интелектуалното развитие на жените.

Блез Паскал наследява математическите си умения от своя баща – математика Етиен Паскал. Едва на 12-годишна възраст създава геометрична система по пример на Евклид, а седем години по-късно изобртетява сметачната машина, изпълняваща четирите аритметични действия.

Безспорно най-често свързваме името на Блез Паскал с мерната единица за налягане и механично напрежение (Pa). В продължение на откритото от италианския физик Еванджелиста Торичели атмосферно налягане, Паскал прави опити, с които да потвърди зависимостта между живачния стълб и надморската височина. За целта неговият зет – Пери,  измерва нивото на стълба в подножието и на върха на планината Пюи дьо Дом в Централна Франция. Резултатът е очевиден – нивото на живачния стълб на върха е с 8 cm по-малко. Полезни за дейността на институтите по метеорология и хидрология са откритите от Блез Паскал зависимости между нивото на живачния стълб и температурата и влажността на въздуха. 

Научният талант се предава между поколенията и в семейството на Уилям Томсън, получил титлата лорд Келвин, чийто баща е професор по математика. 

След завръщането си от Париж, където работи за Рено, 22-годишният Томсън става професор по физика в родния си град Глазгоу, Ирландия. Научната му дейност е насочена най-вече към изучаване на магнетизма, електричеството и топлината. Сред постиженията на физика са въвеждането на абсолютната температурна скала, вторият принцип на термодинамиката, а заедно с Джеймс П. Джаул откриват промяната на температурата на газовете при тяхното разширяване, познат като Джаул-Томсънов ефект. 

Към постиженията на Томсън можем да добавим неговите 70 патента, опитите в сферата на механиката и хидродинамиката и др. 

Като президент на Лондонското кралско дружество, Томсън бива провъзгласен за лорд. Спира се на името Келвин, подобно на реката, преминаваща в района на Университета в родния му град.

Техническа следа откриваме и в семейството на Илон Мъск, чийто баща – Ерол Мъск, е инженер по електромеханика. Самият Илон отбелязва, че е наследил инженерните си умения от своя баща, когото нарича „брилянтен инженер“.

Илон Мъск сам се научава да програмира и на 12-годишна възраст продава кода на създадената от него игра Blastar за около 500 долара. През 1995 г. баща му финансира първата софтуерна му компания – Zip2, която разработва онлайн указател с навигация. Воден от страстта си към технологиите и желанието да стане част от подема на интернет, Илон Мъск решава да създаде фирмата през лятото на 1994 г., докато работи за два стартъпа.

През 1999 г. Илон Мъск продава Zip2 на производителя на компютри Compaq Computers за 300 млн. долара. Сумата влага в новата си фирмата за онлайн финансови услуги X.com, която впоследствие се трансформира в популярната днес платформа PayPal. Кариерният път на иноватора продължава стремглаво и придобива буквално извънземни мащаби. Проектите, реализирани от компаниите му Space Exploration Technologies (SpaceX), Tesla, The Boring Company, Neuralink и OpenAI продължават да ни доказват, че границите на възможностите са субективно понятие.

Скъпи родители и читатели, пожелаваме да откриете уникалността, индивидуалността и божествената искра както у Вашите деца, така и у Вас самите. Запазете детската си вяра в чудеса! 

За да подготвим материала, използвахме информация от „Добър ден, господин Ампер“, авт. инж. Томаш Борец, изд. „Техника“ – София, britannica.com, techiegamers.com и др.

Източник на снимковия материал: nobelprize.org, thefamouspeople.com