„Горещото сърце на Хелзинки“, което ще осигури необходимата топлинна енергия на финландската столица

17.04.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Докато неблагоприятният климат във Финландия създава оптимална среда за вдъхновение на хард рок музикантите и авторите на истории за мистични създания, населението на столицата Хелзинки е изправено пред предизвикателството да осигури ефективни и устойчиви източници за отопление на града. В този контекст през 2020 г. стартира международното състезание Helsinki Energy Challenge, което предизвиква компании, изследователи и университети от цял свят чрез устойчиви авторски проекти да отговорят на въпроса: „Как можем да декарбонизираме отоплението на Хелзинки, като използваме възможно най-малко биомаса?“. Днес избрахме да Ви разкажем за един от десетте финалиста в надпреварата – проектът Helsinki`s Hot Heart, а с какво ни впечатли той, ще разберете в следващите редове...

Морската вода – най-добрият приятел на термопомпите

Helsinki`s Hot Heart („Горещото сърце на Хелзинки“ – бел. ред.) е система от 10 цилиндрични резервоара с гореща морска вода, всеки от които с диаметър 225 m и средна дълбочина 25 m. Резервоарите поемат електрическа енергия от различни източници, която с помощта на термопомпи се преобразува в топлинна. Тя от своя страна се разпространява по централната топлофикационна система. Вероятно Helsinki`s Hot Heart ще бъде изграден в близост до остров Pitkäouri в Хелзинки.

Измерванията показват, че Helsinki`s Hot Heart може да обезпечи изцяло нуждите за отопление на града, които в края на настоящото десетилетие ще достигнат 6000 GWh годишно, при това без наличието на въглеродни емисии. Това се явява в пълен унисон с визията на Хелзинки да преустанови използването на въглища до 2029 г., и да постигне въглеродна неутралност до 2035 г.

Всяка година термопомпите с морска вода ще генерират топлинна енергия в размер на около 5100 GWh, използвайки приблизително 2000 GWh електрическа енергия. Част от топлината – 4200 GWh, ще бъде прехвърлена директно към топлофикационната мрежа, а останалите 900 GWh ще се съхраняват в Helsinki`s Hot Heart.

Тропическа ваканция на скандинавски ширини

И не, това не е оксиморон, тъй като четири от цилиндрите на Helsinki`s Hot Heart ще бъдат превърнати във внушителен атракцион за местните жители и туристите. В надуваема конструкция ще се помещават цяла тропическа гора, горещи басейни и сауни.

Модел за подражание

Освен безспорни ползи за развитието на финландската столица, Helsinki`s Hot Heart се осмисля като проект, който има способността да се превърне в ролеви модел на други градове по отношение на иновациите и устойчивата обществената среда.

За да подготвим материала, използвахме информация от energychallenge.hel.fi.

Източник на снимковия материал: energychallenge.hel.fi, pixabay.com

Тагове: енергетика, термопомпи