Създателите на LEGO Оле Кирк и Готфред Кристиансен, които ни показаха, че всяка трудност е нова възможност

05.06.2021 г.6 мин.

Инженерни истории

От образователен подход до конструктор за деца и възрастни, който дори изразява социални послания – през годините LEGO приема стотици форми, а днес е много повече от занимание за свободното време. Едно обаче остава константно, а именно мисията му да поощрява креативността и творчеството. Немалко уроци обаче ни дава и историята на създаването на конструктора от Оле Кирк и Готфред Кристиансен, за която ще Ви разкажем днес...

Първи предизвикателства

24-годишният Оле Кирк Кристиансен купува Billund Joinery – дърводелска фабрика за производство на врати, прозорци, кухненски шкафове, скринове, инструменти за копаене на торф и др в датския град Билунд. Дейността на предприятието се развива благоприятно и сред реализираните проекти на Кристиансен са фермерски и жилищни къщи, селскостопански сгради.

Фатален за фабриката и дома на семейството обаче се оказва пожар, предизвикан от две от децата на Кристиансен. Семейството строи нов дом, който и до днес е известен като Ole Kirk’s House (къщата на Оле Кирк). С това обаче предизвикателствата не приключват. Икономическата криза от 1929 г. не подминава и бизнеса на Оле и той е принуден да освободи всичките си работници. Наред с това губи съпругата си и се грижи сам за четирите си деца.

В тази нелека ситуация Оле намира алтернатива, стартирайки производство на дървени играчки от най-висококачествен дървен материал – начинание, което ще се окаже прелюдия към грандиозния успех, който го очаква... Въпреки трудностите, Оле не губи дух дори когато трябва сам да продава продукцията си, за да осигури прехрана на четиримата си синове за Коледа.

Необходима е нова бранд идентичност

Оле търси ново и кратко име на фабриката си, с което да замени настоящото „Billund Maskinsnedkeri“ (фабрика за дървообработване Billund). Словосъчетанието LEG GODT, което в превод от датски означава „играя добре“, модифицира в LEGO, като в онзи момент дори не подозира, че на латински това означава „сглобявам“.

Следвайки мотото „Само най-доброто е достатъчно добро“, LEGO отчита положителни резултати в продажбите. Това дава увереност на Оле Оле Кирк Кристиансен да инвестира в нова фреза, благодарение на която усъвършенства качеството на играчките. Негова „дясна ръка“ е синът му Готфред, който подобно на баща си, учи в Техническия колеж на датския остров Зеландия, и в последствие унаследява управлението на LEGO.

Нови машини и възможности

През 1942 г. нов пожар срива до основи фабриката на Кристиансен. В това обаче той вижда нови възможности, а именно шанс да изгради нова фабрика, която постепенно навлиза в нормален ритъм на работа.

За Оле настъпва време и за нововъведения. На едно изложение вниманието му е привлечено от нов тип машина за формоване на пластмаса, с която започва да произвежда малки пластмасови мечета и дрънкалки. Все още обаче се опитва да разгадае какво би могло да бъде приложението на малка пластмасова тухличка, с която се сдобива на панаира...

Могат ли играчките да имат „система“?

В крайъгълен камък за бъдещето на производството на LEGO обаче ще се превърне разговор на Готфред със собственик на голям търговски център. Търговецът споделя, че играчките по това време не са подчинени на някаква „система“. Това провокира Готфред към разработването на играчки, които да засилят въображението и креативността на децата и създава LEGO системата за игра (LEGO System in Play), подчинена на идеята за „играчка която подготвя детето за живота – привличаща въображението му и развиваща творческия порив и радостта от създаването, които са движеща сила за всяко човешко същество“.

Готфред развива новата си концепция, като подобрява дизайна на тухличките. По този начин те вече могат да се сглобяват една към друга, образувайки всевъзможни предмети. С разширяването на дейността на LEGO и плановете на собственика се разрастват. Така например за три години Готфред строи летище в гр. Билунд, а светът на LEGO оживява във веригата семейни тематични паркове и хотели LEGOLAND, както и в домовете на няколко поколения деца до днес.

За да подготвим материала, използвахме информация от lego.com и The LEGO® Story (YouTube).

Източник на снимковия материал: lego.com, LEGO (Facebook)