Създаденият през 1993 г. соларен хладилник на Liebherr изпреварва своето време и дава тласък за иновации и днес

30.07.2020 г.4 мин.

Инженерни истории

 

Вече 20 години заводът на Либхер-Хаусгерете Марица създава школа от специалисти по хладилна техника на европейско ниво у нас. „Освен с иновативни функционалности и отличителен дизайн, продуктите на пловдивския завод поставят нови стандарти по отношение на енергийната ефективност. Разработването им се основава на дългогодишни традиции в прилагането на иновативни подходи, които задава немският концерн Liebherr“, коментираха за Инженер.bg от Либхер-Хаусгерете Марица. Доказателство за това е соларният хладилник Liebherr KT 1580 от 1993 г., дело на специалистите от завода в гр. Оксенхаузен, Германия. Повече за нестандартното устройство, ще Ви разкажем заедно с екипа на българското дружество.

 

 

През есента на 2019 г. в базата накомпаниятав южногерманския град Биберах ан дер Рис, г-н Хансйорг Щайнхорст (Hansjörg Steinhorst) от Liebherr се среща с местния историк и инженер Йоханес Анджеле (Johannes Angele). Тогава Анджеле споменава за намиращия се в неговия фирмен склад хладилник Liebherr KT 1580.

 

Как започва всичко?

 

През 1989 г. Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия слой, забранява употребата на хлорофлуоровъглеводород (CFC) в производството на хладилници и фризери. Именно тогава специалистите от изследователската лаборатория на Liebherr в Оксенхаузен стартират разработки на модел без CFC хладилни агенти. Усилията им се увенчават с успех и през 1993 г. Liebherr представя KT 1580 – първия хладилник без CFC хладилни агенти и флуоровъглеводород (FC)“, разказаха от българската компания.

 

 

Искате ли да станете част от създаването на иновациите в хладилната техника? Вижте свободните позиции за работа и стаж в Либхер-Хаусгерете Марица ТУК.

 

С новото си откритие екипът на Liebherr цели позиционирането на бранда като двигател на иновациите. Същевременно с това от компанията предвиждат и приложение на захранвания от слънчева енергия хладилник в селски райони в Африка, които не са свързани към електрическата мрежа.

 

 

Иновативният Liebherr KT 1580 печели широка популярност по време на първия панаир за защита на климата в Берлин през 1995 г. и е отличен с новия по това време европейски енергиен клас „A” – „Top Saver““, допълниха от българската компания.

 

 

И така, днес съхраняваният от Йоханес Анджеле модел е върнат при своите създатели в завода в Оксенхаузен. Доказателство за високото качество и надеждност на хладилника е безпроблемното му функциониране, дори 22 години след последното му свързване със слънчевия панел.

 

Повече информация за Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: Либхер-Хаусгерете Марица, Liebherr

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/