По-близо до Слънцето, или как най-голямата фотоволтаична централа в Алпите се справя с недостига на електроенергия през зимата

16.12.2023 г.5 мин.

Инженерни истории

Швейцария се превърна в дом за най-голямата фотоволтаична централа, изграждана някога в района на Алпите. AlpinSolar е 2.2 MW съоръжение, разположено при язовир Muttsee в кантон Гларус в конфедерацията, на повече от 2500 m н.в., което през зимните месеци произвежда около три пъти повече енергия в сравнение с наземна конвенционална електроцентрала. Соларният парк обхваща площ от 10 000 m2, а почти 5000 фотоволтаични модула произвеждат 3.3 млн. kWh електричество на годишна база, изцяло възползвайки се от местоположението си над мъглите и отражението на слънчевата светлина от снега.

Изпълнители на проекта са швейцарската енергийна компания Axpo, инженеринговото дружество IWB и веригата от супермаркети в Швейцария Denner, която ще използва соларната енергия от централата в срок от 20 години по силата на дългосрочно корпоративно споразумение за изкупуване на електрическа енергия (СИЕЕ). Макар и все по-често прилагани в Европа в подкрепа на стратегическите цели за устойчиво развитие на бизнеса, това е първата електроцентрала от подобен мащаб в Швейцария, изградена като част от СИЕЕ.

AlpinSolar е точно типът централа, нужна за преобразуването на енергийните системи. Фотоволтаичният парк на язовир Muttsee е построен при природосъобразни условия и доставя достатъчно електричество от възобновяем източник, особено през зимата. Проектът е реализиран на вече съществуващ язовир, което сам по себе си го прави изключително екологосъобразен. Неговата роля е от съществена важност, поради недостига на енергия на Швейцария в момента, както и за изпълнението на стратегическите цели на страната за нулеви нетни емисии от парникови газове до 2050 г.

Издигаща се на 2500 m над морското равнище на язовир Muttsee, 2.2-мегаватовият фотоволтаичен парк е част от помпено-акумулиращата електроцентрала Limmern и произвежда около 3.3 млн. kWh електрическа енергия на година. Монтираните над язовира близо 5000 соларни модули са оптимално ориентирани към слънцето, спомагайки за още по-голямата ефективност на соларната инсталация.

Изборът на локацията на съоръжението е пряко свързан с годишните времена и метрологичните условия в Швейцария. И тъй като страната произвежда значително по-малко електроенергия през зимата, отколкото консумира, това налага осезаем дефицит на енергия през зимните месеци, който се очаква да се увеличава през следващите години. Ето защо е от изключителна важност да се намерят решения за генериране на допълнителна електроенергия от възобновяеми източници през студения период и мащабната алпийска централа при Muttsee без съмнение значително допринася за това.  

Централата доставя половината от своето производство именно през по-студената половина от годината – тогава, когато слънцето грее за кратко в страната. Точно от тук идва и разликата с фотоволтаичните паркове на по-ниски коти, които могат да произвеждат едва около една четвърт от своето енергопроизводство през тези месеци от годината.

Наземните соларни паркове в централната част на Швейцария често са обгърнати от пелена от мъгла през зимните месеци, докато на по-голяма надморска височина те са много по-рядък феномен. Освен това, слънчевите панели обичат студа и тяхната ефективност е много по-висока при ниски температури, отколкото когато е горещо. Алпийският фотоволтаичен парк може да се възползва и от преимуществата на снега, при които слънчевата светлина се отразява от снежната покривка, което води до по-висок добив на електроенергия, още известно като „ефект на албедо“.

Климатичните изменения, сухите лета, силните дъждове и безснежните зими са наболяла тема за Швейцария. Именно тези проблеми налагат предприемането на по-сериозни мерки с цел намаляване последиците от глобалното затопляне, като приетата „Енергийна стратегия 2050“. Чрез нея страната планира да увеличи производството на електроенергия от ВЕИ и хидроенергетика, докато поетапно изключи ядрените си мощности.

Източник на снимковия материал: Axpo

Тагове: фотоволтаичен панел, фотоволтаична инсталация