Как слънцето се превръща в гориво на бъдещия екотранспорт: Запознайте се със соларния кемпер Stella Vita

23.10.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Както изглежда, все по-утвърдителни са усилията в осигуряването на енергийно ефективни и щадящи околната среда технически решения, включително и в направлението на екотранспорта. Едно от последните изобретения, подчинени на тази концепция, е кемперът Stella Vita, който разчита изцяло на слънчевата енергия за своето задвижване. Превозното средство е разработено от студенти на Технологичния университет в Айндховен, Нидерландия, а подробности за него предстои да научите в следващите редове...

Генерираната от соларните панели на кемпера енергия надвишава консумираната по време на шофиране, което го прави много енергийно ефективно. За това помагат няколко характеристики, сред които формата на превозното средство, което има заоблена предна страна и задна част с малка повърхност.

Освен това кемперът е проектиран с възможно най-леки материали в интериора и външната част. Частите на превозното средство също са с минимално тегло, но не за сметка на здравината им. Тежи 1700 kg и е с дължина от 7.2 m. Превозното средство развива максимална скорост от 120 km/h и пробег от 600 km, който при слънчево време достига 730 km. Има 4 врати и в него могат да пътуват двама човека.

Литиево-йонната батерия на кемпера е с капацитет от 60 Kwh. Когато той не е в движение, пълното ѝ зареждане отнема 2 – 3 дни. Информация за текущата консумация на енергия и за какво друго би достигнала на пътниците оставащата енергия те получават от инфотейнмънт система. С това се цели ефект на осъзнато изразходване на ресурса.

Stella Vita има повдигащ се покрив, с цел да се осигури достатъчно пространство за дейности извън шофирането – спане, готвене, хранене. По време на зареждане на кемпера покривът също се повдига, а повърхността на соларните панели се удвоява. За да се намали съпротивлението, при движение на превозното средство покривът се прибира.

Вътре кемперът е оборудван с кухня, легло, диван, душ и тоалетна. Интериорът е проектиран така, че да се обедини с природата. Големите прозорци разкриват пълна видимост към пейзажа. Цветово мебелировката, която лесно можете да изнесете за градинско парти навън, е в синхрон с околната среда.

На 19 септември т.г. екип на кемпера стартира 3000 km пътуване със Stella Vita – от Айндховен до испанския град Тарифа, преминавайки през Белгия и Франция. Те успяват да присъстват на 24-часовото състезание за соларни автомобили European Solar Challenge, което се провежда на всеки две години на бившата писта за Формула 1 в белгийския град Золдер.

За да подготвим материала, използвахме информация отsolarteameindhoven.nl и europeansolarchallenge.eu.

Източник на снимковия материал: solarteameindhoven.nl 

Тагове: соларни системи, транспортна индустрия