За неподозираните свойства на сиренето: „бофор“ покрива нуждите от електричество на повече от 1500 домакинства във френско градче

22.03.2024 г.4 мин.

Инженерни истории

Сирене… Истинско блаженство за небцето, придаващ неповторим привкус както на солени ястия, така и на десерти. В зависимост от вложените продукти, техния произход и технологията на производство, днес различаваме повече от 1800 вида сирене, групирани в различни категории като синьо сирене, меко сирене, твърдо сирене, полутвърдо сирене и др. Освен да му се наслаждават с крекери и вино обаче, французите са намерили и друго малко по-нестандартно приложение на млечния продукт, а именно „включвайки го“ в своята електроразпределителна мрежа.

Албервил, в департамент Савоя, е малък град във френските Алпи, който е известен с местното производство на сирене бофор. Това е вид полутвърдо жълто сирене, за приготвянето на което се използва краве мляко. По текстура и външен вид то наподобява швейцарското сирене грюер.

Освен с неподражаемия си вкус, бофор се прочу и със своята невероятна способност да генерира електрическа енергия. Това се случи след като електроцентралата в Албервил започна да използва отпадъчните продукти от неговото производство като основен източник в инсталацията за производство на енергия от биогаз.  

За производството на френското сирене бофор се използва пълномаслено краве мляко, след чиято преработка се получават междинни продукти – сметана и обезмаслена суроватка. Сметаната служи за основа за производството на други млечни продукти, като сирене рикота, масло и протеин на прах, който се използва като хранителна добавка.

Обезмаслената суроватка от своя страна се смесва с бактериални култури, оставя се да ферментира, в резултат на което се преобразува в биогаз – смес от метан и въглероден диоксид. Отделяният газ се подава към двигател, който загрява водата в инсталацията до 90°C, а получената пара задвижва парни турбини, които генерират електрическа енергия. По този начин френските производители на сирене се превръщат в ключов елемент и активен участник в производството на електроенергия от алтернативни източници.  

Електроцентралата в Албервил в Южна Франция има капацитет от 2.8 млн. kWh годишно – достатъчно, за да захрани с електричество поне 1500 домакинства. Тя не е първото и единствено съоръжение, което произвежда енергия от сирене във Франция, но се нарежда сред най-големите биогаз централи. Първата подобна електроцентрала е изградена в началото на новото хилядолетие, а оттогава във Франция и Канада има вече действащи още около 20 по-малки по капацитет електроцентрали.

В подкрепа на глобалния преход към по-устойчиво бъдеще и намален въглероден отпечатък и други държави поглеждат към алтернативните източници на енергия. Планира се изграждането на още биогаз инсталации за генериране на електричество и в страни, като Италия, Бразилия, Уругвай, Австралия, САЩ и др.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: енергетика