Роботизацията – от инструмент за забавление до незаменим помощник на човека в индустрията

20.10.2014 г.6 мин.

Инженерни истории

Историята на термина „робот“ води началото си едва от миналия век, когато чешкият писател Карел Чапек  за първи път го използва в пиесата си „R.U.R“. Но историята на роботизираните машини е много, много по-древна. Толкова, че е трудно, направо невъзможно да се разбере къде и кога на някой гениален човешки мозък му е хрумнала революционната идея да създаде машини, възпроизвеждащи движенията на хора и животни. 

 


Има свидетелства, че още през четвърти век пр.н.е. била създадена механична птица – гълъб, задвижвана от пара, който можел да ходи и да движи крилете си. По-късно били разработени и други автоматизирани механизми, като вече през Средновековието можело да бъдат забелязани интересни и впечатляващи автоматични системи – механични лъвове, които правели застрашителни движения и издавали рев; метални пауни, които разпервали опашки и махали с криле; автоматично свиреща флейта, хидравличен орган и много др.

 

През дванадесети век арабският механик Aл-Джазари, наричан от някои съвременни изследователи "основоположник на модерното инженерство и автоматиката", създава програмируем робот, който забавлявал гостите по време на кралските балове. Той представлявал лодка с четирима музиканти, плаваща по езеро, които изпълнявали различни ритми и мелодии, задавани посредством специален механизъм.

 

Знаменитият италиански архитект, изобретател, скулптор и художник Леонардо да Винчи е известен и заради многобройните си изобретения, изпреварили времето си. През 1495 г. той конструира първия хуманоиден робот. Устройството наподобявало рицар, който можел да седи, размахва ръце, движи главата и сваля шлема си. Малко по-късно изобретателят разработва и механичен лъв, който при пристигането на краля на Франция в Милано се изправял, разкъсвал с нокти гърдите си, за да се покаже гербът на Франция.

 

През първата четвърт на шестнадесети век Ханс Булман пък създава първите андроиди, симулиращи хора, които свирели на музикални инструменти пред заможни зрители, а няколко години по-късно немският астроном и математик Йохан Мюлер, известен още като Региомонтанус, изобретява бягаща желязна муха и изкуствен орел, който можел да лети.

 

Известно е, че век след това, английски часовникар поразявал въображението на зрителите с конструираните от него механични фигури, задвижвани от часовников механизъм.

 

През осемнадесети век един от многото изобретатели на автоматизирани механизми, Жак де Вокансон, придобива световна известност чрез своите механични модели на живи същества. Той създава механичен музикант, който можел да свири на флейта 11 различни мелодии, а най-известната му творба е автоматичната патица, която можела да ходи, плува, пие вода, кълве зърна и дори да подрежда перата си с човка.

 

 

По-късно били създадени уникални механизми за забавление, повечето от които намирали широко приложение при изпълнението на фокуси и създаването на илюзии. Тяхната тайна била в задвижването им чрез сложен часовников механизъм или посредством струни, теглени от човек, скрит във вътрешността на предмета или под масата.

 

През 20-те години на двадесети век вече бил разработен и първият робот, използван за извършване на полезна работа – Телевокс, а в средата на века – и първият съвременен програмируем робот Унимейт. Създателят му Джордж Девол го конструирал като електронно управляемо хидравлично рамо за повдигане на тежки товари, което можело да повтаря произволни последователни движения.  Само няколко години по-късно прототип на Унимейт вече бил внедрен към поточната линия на Дженеръл Мотърс за повдигане и подреждане на горещи метални отливки.

 

През следващите десетилетия интересът към автоматизацията силно се увеличил и промишлените предприятия масово започнали да въвеждат новите технологии, осигуряващи по-голяма надеждност, сигурност и точност.

 

 

Така през 1974 г. един от световните лидери в областта на автоматизацията и роботизацията – Фанук, доразвива идеята за индустриалните роботи и за пръв път конструира и внедрява такъв в завода си. Днес, благодарение на пълната роботизация и автоматизация на производствените линии в заводите на Fanuc, компанията разработва висококачествени продукти, отличаващи се с интелект, висока прецизност и функционалност.

 

 

До момента фирмата е инсталирала стотици хиляди роботи в различни заводи и фабрики по света, съдействайки за увеличаване на производителността и намаляване на производствените разходи.

 

 

Източник на снимковия материал: Официален сайт на Фанук; Официален сайт на Museum of Science, Boston; Официален сайт на Futura-Sciences; Официален сайт на енциклопедия Британика

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/