Пътешествие към върховете с най-дългия панорамен лифт в света Zlatibor Gold

24.01.2021 г.3 мин.

Инженерни истории

Колкото и да харесваме динамиката на градската среда, истинско изкушение за нас остава душевният и физически детокс, който само планината може да ни подари. Затова и вече с нетърпение планираме следващото си бягството си сред природата. В тази връзка, решихме да Ви разкажем за едно от най-новите и впечатляващи планински съоръжения в съседна Сърбия, а именно най-дългия панорамен кабинков лифт в света Zlatibor Gold, който бе открит в началото на тази година.

Съоръжението се намира в планината Златибор в Югозападна Сърбия. Висока едва 1496 m, тя е една от най-популярните туристически дестинации в региона и предлага отлични условия за спа и здравен туризъм. Най-високият връх – Торник, е най-големият център за алпийски и скандинавски ски дисциплини и разполага с над 10 km ски маршрути.

Най-новата атракция за туристите на Златибор е кабинковият лифт Zlatibor Gold, който свързва центъра на курорта Златибор със ски центъра на връх Торник, от където се разкрива великолепна панорамна гледка. Трасето е с денивелация от 531 m, а с дължината си от 9 km новооткритата въжена линия е най-дългият панорамен лифт в света.

Заслужено внимание ще отделим и на предходния най-дълъг лифт Тианмън в Китай, който е дълъг 7.4 km. Подобно на Zlatibor Gold, Тианмън също е построена от френската компания POMA. Разполага с 98 кабинки. На върха на планината туристите могат да се разходят по километрични пътеки, построени върху скалите, а за любителите на екстремните преживявания има и стъклени пътеки.

Междината станция на маршрута е край езерото Рибничко, където се предвижда изграждането на курортното селище Нов Златибор с площ от над 809 000 m2. Въжената линия се състои от 55 кабинки и има капацитет за превозване на 600 пътници на час. Лифтът развива максимална скорост от 6 m/s, а крайната дестинация се достига за около 25 min.

Инвестицията в строежа на Zlatibor Gold, който стартира през 2016 г., възлиза на 13 млн. евро. Конструкцията е дело на сътрудничеството между популярната френска производствена компания POMA, която поставя акцент върху спазването на най-високите екологични стандарти при строителството на съоръжението.

За да подготвим материала, използвахме информация от goldgondola.rs и zhangjiajietourguide.com.

Източник на снимковия материал: Gold Gondola Zlatibor (Facebook)