Да създава пространства, в които да живеем заедно – това ли е новата сила на архитектурата? Вижте на Венецианското биенале 2021

06.02.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

В събитийно отношение 2020 година не премина по начина, по който очаквахме. За сметка на това идните 12 месеца ни предлагат вълнуващи предложения, за които трудно прикриваме нетърпението си. Сред тях е и Венецианското архитектурно биенале. То улавя пулса на съвременната социалната действителност и откроява предизвикателствата, които срещаме, за да преоткрие новата роля на архитектура като обединител на хората и природата.


Началото на биенале Architettura 2021 е на 22 май и ще продължи до 21 ноември 2021 г. Локациите на събитието са Централният павилион в Джардини, бившият производствен център Arsenale и историческият форт Форте Маргера във Венеция.

Тази година ще се състои 17-та международна архитектурна изложба, озаглавена „Как ще живеем заедно?“ с куратор Хашим Саркис. На нея ще могат да бъдат видени проектите на 112 участника от 46 страни от цял свят. Успоредно с това ще бъдат организирани и 17 съпътстващи събития. В рамките на биеналето на национално ниво ще се представят над 62 страни.

В анотацията си за предстоящото биенале Хашим Саркис акцентира върху ангажираността към социалните проблеми, активността на младите архитекти и предложените от тях промени за преодоляване на предизвикателствата, с които се сблъскваме. Саркис споделя още, че нуждаем се от нов „пространствен договор“, а събитието насърчава архитектите да си представят пространства, в които можем да живеем заедно.

С изложбата, посветена на детските игри, петима архитекти и архитектурен фотограф ще ни покажат „Как ще играем заедно?“. В програмата на Architettura 2021 са предвидени още редица образователни инициативи за деца и възрастни, които се провеждат под формата на обиколки с екскурзовод и дейности в работилница.

Проектът Biennale Sessions е насочен към академии за изящни изкуства и висши учебни заведения. Той предоставя условия за групови посещения на изложението, както и възможности за провеждане на безплатни семинари на локациите на събитето.

Ето и нашата малка селекция на участниците в международната изложба

Как се създава нова култура на материалите, която е екологична, експресивна и ефикасна? Според архитектите проф. Ахим Менгес и Ян Книперс от Германия в основата на това е изместването на твърдите вещества от влакнестите, които са гъвкави и лесни за обработка, но могат да се превърнат в плътни и здрави като стомана.

С проекта „Амфибия“ хърватският архитект Марко Брайович се фокусира върху начините, по които можем да развием своето екологично съзнание и да преосмислим съвместното съжителство с останалите животински видове. Дългогодишната му изследователска дейност в горите на Амазония търси отговори на това как местното население и общностите, живеещи на бреговата линия се справят с природните условия.

Екипът на архитектурното студио Dogma предлага постепенна трансформация на покрайнините към кооперативен начин на живот. Проектът „Отсрещният бряг“ вижда трансформация в съществуващите къщи, въвеждане на нова система за мобилност и др.

За да подготвим материала, използвахме информация от labiennale.org.

Източник на снимковия материал: labiennale.org, pixabay.com

Тагове: архитектура