Грандиозни и устойчиви проекти от дърво: Вижте как е построен най-високият небостъргач в света

20.11.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Едно от най-интригуващите проявления на екологичната вълна в архитектурата и строителството е 85.4-метровият небостъргач Mjøstårnet в Норвегия. Осемнайсететажната постройка, която бе завършена през март 2019 г., е ратифицирана от Съвета за високи сгради и градски местообитания (CTBUH) и от Световните рекорди на Гинес като най-високата дървена сграда в света. Предвид нелесното си за произнасяне име, тя е позната още като „кулата на езерото Mjøsa“.

Mjøstårnet е разположен в гр. Брумундал и има площ от 11 300 m2. Можете да посетите помещаващите се в небостъргача ресторант и хотел. Сградата включва още апартаменти офис пространства и общи части, както и закрит басейн, който е продължение на първия етаж с обща площ от около 4700 m2.

Знаете ли какво е лепена ламинирана дървесина (glued laminated timber, или glulam)? Тя има главна роля за построяването на небостъргача и е съставен от слоеве дървен материал (ламели), свързани с дълготрайни и влагоустойчиви структурни лепила. За да опровергаем съвсем логичните предположения за разрушителния ефект, който евентуален пожар би имал върху сградата, ще отбележим, че иновативния glulam е напълно устойчив на огън.

Проектът на сградата е направен от Voll Arkitekter AS. За основната носеща конструкция местната компания Moelven Limtre произвежда и монтира gluglam колони, греди и диагонали. CLT панели (cross-laminated timber, или кръстосано ламиниран дървен материал) се използват за асансьорните и стълбищните шахти и балконите. Подовите плочи Trä8 са авторска концепция на шведската фирма Moelven Töreboda AB.

Началото на основните дейности е поставено през април 2017 г. Строителството се извършва без външно скеле, като са използвани голям кран, вътрешно скеле и асансьори.

Висока енергийна ефективност с електрическо отопление от Danfoss

В синергия с екологосъобразното и устойчиво строителство на Mjøstårnet е електрическото отопление от водещия датски производител Danfoss. То осигурява високи нива на комфорт и удобство благодарение на лесните за използване решения с устойчив ефект и най-високи стандарти за качество.

Електрическото подово отопление е внедрено в баните на всички 72 хотелски стаи на небостъргача. Използвани са нагреватели с 20-годишна гаранция. Те отговарят на сериозните изискванията M2 и на стандарта IEC 60800:2009. Изходната мощност на системата е 300 W/m², а инсталираната – 21.6 kW

Какви са ползите на дървото?

Високите сгради с дървена носеща конструкция имат значително по-малък въглероден отпечатък. Причина за това е, че производството на glulam изисква по-малко енергия и се отделят по-малко вредни емисии в сравнение с това на изкуствените материали. Дървото в ролята си на строителен материал може да се рециклира и да се използва повторно. Освен това е здраво и е много издръжливо.

Не на последно място дървото облагородява микроклимата в помещенията, регулирайки влажността и температурата и благодарение на добрите си акустични и изолационни свойства. Изследвания сочат още, че дървото може да спомогне и за намаляване на стреса.

За да подготвим материала, използвахме информация от moelven.com и инженер.bg.

Източник на снимковия материал: moelven.com

Тагове: Danfoss, архитектура, Данфосс, сегмент Отопление, електрическо отопление, строителство