Нашият победител: Екатерина Димитрова от 11. клас в ТУЕС говори за симбиозата между технологиите и българския език

01.06.2024 г.10 мин.

Инженерни истории

Наблюдавах как английският се превръща в най-използвания език в сферата на технологиите и учениците неглижират колко важно е красноречието за реализация в бизнеса. Мнозина имат иновативни идеи, но нямат думите, които са нужни, за да продадат тези идеи“, споделя пред Инженер.bg Екатерина Димитрова от 11-ти клас в Технологично училище „Електронни системи“. По тази причина младата дама решава да съчетае любовта си към езика и литературата с техническите умения, на които се обучава в училище, за да отдаде своята почит към българския език и да помогне за обогатяването на речника на потребителите. Така се ражда приложението „За думите“, което на свой ред впечатли нас, от Инженер.БГ, по време на тазгодишния фестивал TUES Fest 2024. Днес Екатерина застана отново пред екипа ни, за да разкаже повече за себе си и своите идеи. За нас е чест и удоволствие именно на 1 юни – Международния ден на детето, да Ви представим едно от „децата“, които притежават интелекта, креативността и правото да покорят утрешния ден!

Здравей, Екатерина, представи се накратко пред читателите на Инженер.bg.

Аз съм Екатерина Димитрова от 11-ти клас и изучавам системно програмиране в ТУЕС.

Защо реши да учиш именно в ТУЕС?

Когато бях в седми клас, търсех училище, което да ме провокира да изляза от зоната си на комфорт. Знаех, че ТУЕС е гимназията в София, която предоставя най-много възможности за бъдеща реализация, с което идват и много тежки препятствия. Именно предизвикателството, което представлява ТУЕС, ме накара да го поставя на първо място в бланката с желаните гимназии.

По време на тазгодишния TUES Fest представи своята разработка „За думите“. Какво представлява тя?

Приложението ми „За думите” изпраща съобщение с нова дума на деня всеки ден, като думите са с екстравагантен характер. Целта на проекта ми е да обогати речника на потребителите.

Как ти хрумна идеята?

Исках да участвам в TUES Fest с проект, който съчетава извънкласния ми интерес към българския език с програмирането. Наблюдавах как английският се превръща в най-използвания език в сферата на технологиите и учениците неглижират колко важно е красноречието за реализация в бизнеса. Мнозина имат иновативни идеи, но нямат думите, които са нужни, за да продадат тези идеи. Това ме доведе до решението да осъществя проект, който обогатява речника на потребителите си.

Срещна ли трудности при изпълнението?

Архитектурно проектът ми не представлява предизвикателство за един програмист. Трудностите, които срещнах, не бяха пряко свързани с програмирането, а с намирането на достойни думи за приложението. Нямаше източник, от който да мога да изтегля множество сложни думи, а изкуственият интелект не е достатъчно развит в българския език до момента, затова ръчно напълних базата данни с думи по свой избор.

Помогна ли ти някой Ваш преподавател с изпълнението?

Истината е, че аз съм много суеверна и до самото журиране не бях споделила идеята си с никого.

Радвам се, че на TUES Fest получих грамота за социално значим проект от Инженер.БГ, както и награда от алфа спонсорите на събитието – ИТ фирмата DXC.

Предвиждаш ли пазарна реализация на проекта?

За момента не желая проектът ми да излиза на пазара, защото виждам още много място за бъдеща разработка. За дипломна работа в 12-ти клас искам да създам значително по-мащабно приложение със същата тематика, което да е достойно за пазара.

Заслужено получи специалното отличие на Инженер.БГ за своя проект – какво означава тази награда, как се почувства, когато я получи?

За мен наградата на Инженер.БГ означава, че идеите ми са значими и към тях има интерес. Аз не очаквах проектът ми да изпъкне пред множеството сложни разработки на TUES Fest 2024 и бях искрено изненадана от това, че именно моето приложение бе оценено толкова високо. Това ми даде надежда, че интересът ми към езика може да върви ръка за ръка с професионалната ми реализация като програмист – нещо, което дори не бях подозирала.

Мислиш ли, че хората от твоето поколение губят връзката си с българския език на фона на съвременните технологии, които владеят ежедневието им?

В свят на технологиите, където преобладаващият език е английският, е лесно да изгубиш връзка с родния си език. Наблюдавам, че хората използват все повече английски думи в ежедневната си реч, дори когато тези думи имат български съответствия. Можем да предотвратим замърсяването на речта си, като активно полагаме усилия да не използваме чуждици. Това не означава, че трябва да ставаме пуристи, а че трябва да говорим съзнателно и да се стараем да не използваме чуждоезични думи, когато те имат точен български заместител.

Какво означават за теб думите?

Думите за мен са връзката ми със света. Именно речта е средството, с което се осъществяват човешките отношения. Ако човек не разполага с думи, с които да изрази мислите и идеите си, то общуването става невъзможно.

Литературата също е връзка със света. Четенето провокира хората да погледнат света от чужди очи и да се поучат от чуждия опит.

Каква беше детската ти мечта за професионална реализация, с други думи – каква искаше да станеш, когато пораснеш?

Когато бях малка, исках да стана учителка. Подражавах на учителите си в началните класове, защото те ми дадоха основа в образованието. Исках и аз да мога по същия начин да предавам знанията си и да помагам на другите.

А какви са мечтите ти днес?

Днес мечтая да допринеса към българското общество, като комбинирам знанията си в сферата на българския език и тези в сферата на технологиите. Искам да работя по проекти, които помагат за развитието на младежта и чиято цел е да опазят българската традиция и култура.

По какъв начин образованието ти в ТУЕС допринася за изпълнението на тези мечти?

TUES Fest ми даде възможността да говоря с много специалисти от ИТ бизнеса и любители на литературата. Преди това си мислех, че извънкласното ми хоби – книгите, и работата ми в училище – програмирането, са два интереса, които нямат общ път. Сега съм сигурна в обратното и виждам, че в ИТ бизнеса има място за българския език и култура.

Има ли преподавател, на когото се възхищаваш и искаш да му изкажеш специални благодарности?

Повечето ми преподаватели по предмети, свързани с програмиране, са завършили ТУЕС и искат да предадат опита си на младите туесари. Те ме вдъхновяват, защото в тях виждам колко далеч може да стигне човек, тръгнал от същото място като мен.

Въпреки това, преподавателят, на когото съм най-благодарна, е учителката, която вече четири години ме води по пътя на литературата. Благодаря Ви, госпожо Захариева, че сте не само модел за подражание, но и инакомислещ събеседник, с когото мога да обсъдя всяка културна тема, която ме вълнува.

Какъв съвет би дала на младите дами, поели по пътя на техниката и технологиите?

Съветът, който бих дала на младите дами, насочили се към светът на технологиите, е да не се страхуват от предизвикателства. За сега сферата на технологиите е доминирана от мъжете, но не е задължително това да остава така. Жените имат много, което да предложат и с което да допринесат към развитието на технологиите.

Момичета, не се страхувайте, ИТ бизнеса се нуждае от вас!

Благодарим на Екатерина за отделеното време и искрените отговори! Ние ще продължим да следим пътя, не само защото е нашият победител на TUES Fest 2024, а и защото открихме в нейно лице истински съмишленик!

Интервю с миналогодишните победителки можете да видите ТУК.

Източник на снимковия материал: Инженер.БГ, Екатерина Димитрова – личен архив

Тагове: мобилно приложение, награда, образование, обучение

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Технологично училище „Електронни системи“
https://www.elsys-bg.org