Запознайте се с Павел Синев – българина, който превръща кабелните превръзки в изкуство

11.03.2023 г.6 мин.

Инженерни истории

На пръв поглед инженерството и изкуството сякаш са две напълно противоположни понятия, които трудно могат да съществуват заедно. Дали това обаче наистина е така? Често инженерите приравняват изкуството с картини, фотографии и скулптури и пропускат концептуалното изкуство, инсталациите и много други. Творците, от друга страна, приравняват инженерството с технологията, а не с човешкия фактор и страстите, които го оживяват. Но точно в магичното пространство между различните полюси на магнита се случват интересните неща. Именно това е разбрал и българският дизайнер Павел Синев, който избира кабелните превръзки за материал на своите произведения един доста нестандартен и технически предмет, който в неговите ръце се превръща в изкуство.

Павел Синев е роден в град Казанлък през 1984 г. Завършва Националната гимназия по приложни изкуства и дизайн, а след това заминава за Германия, воден от амбицията да научи езика, и започва работа като AU-pair – млад възрастен от друга държава, който живее с местно семейство и осигурява грижи за деца в замяна на седмична стипендия и настаняване. В последствие, през 2006 г., Павел се записва в Мюнхенската академия по изкуствата, която през 2012 г. завършва успешно със специалност скулптура. Днес той продължава да живее и работи в Германия и по-конкретно в превърналия се в негов дом Мюнхен, където артистът създава и семейство.

Още от дете българският дизайнер развива любов към изкуството и започва да прекарва дните си рисувайки. С течение на времето у него се събужда желание да превърне нарисуваното в нещо по-конкретно и по-осезаемо. Именно това го кара да започне да използва материали като въжета, тръби и жици, чрез които да „рисува“ в пространството и да създава вече триизмерни обекти.

Преди малко повече от десет години Павел Синев се среща с инженерната страна на изкуството, откривайки възможностите, които му предоставят електрическите кабели и кабелните превръзки, и започва да работи с тези дост нестандартни материали. Макар че кабелът е основния материал, който използва, Павел счита кабелните превръзки, които държат конструкцията заедно, за изключителния елемент в неговите творби. Те са белият лист хартия, върху който рисува. Те са спомагателният материал, без който не може. Кабелните превръзки държат триизмерните кабелни линии, които Павел възпроизвежда, на място, а формата, която се създава в процеса, е не само стабилна, но и гъвкава.

Освен че кабелните превръзки са лепилото на творбите на г-н Синев, те му служат и за да покаже различните лица на произведенията си. Понякога превръзките се виждат от външната страна на творбата като средство за затягане на кабела, а понякога отвътре като свободни краища, насочени към наблюдателя. Чрез тях, артистът се старае да предизвика у публиката страх, болка или радост и много други емоции.

Павел Синев е част от артистите, които работят със SapiSelco, италианска компания, специализирана в проектирането и производството на кабелни връзки от 1950 г. насам. Вече повече от 65 години компанията, която на първо място е семеен бизнес, посвещава цялото си ноу-хау, ентусиазъм и опит на един единствен продукт – найлоновите кабелни превръзки. През последните години производителят разширява своите хоризонти и създава изцяло иновативен проект, от който се ражда ArtisTie, пространство, където технологията и креативността се срещат, за да станат едно цяло.

Проектът ArtisTie обединява в общо пространство международни артисти, измежду които е и Павел Синев, избрали да работят именно с нестандартния за изкуството материал, кабелни превръзки. Освен че проектът представя продукта, който SapiSelco изработва и предлага в една изцяло нова светлина, показвайки оригиналността и креативността на превръзките, той дава и възможност на артистите да се докоснат до нови публики, като инженери и техници, неподозиращи за потенциала на кабелните превръзки и запознавайки ги с другото им лице.

Можете да последвате Павел Синев в неговите канали във Фейсбук и Инстаграм, а също и да разгледате портфолиото му ТУК. Насладете се на нестандартните творби на българския дизайнер, осмелил се да погледне отвъд обикновеното.

*Инженерната история създадохме по идея на г-жа Стефи Маданска от Филкаб АДдистрибутор на кабелните превръзки на SapiSelco у нас.

За да подготвим този материал, използвахме информация от SapiSelco и ArtisTIE.

Източник на снимковия материал: P.Sinev, ArtisTIE