За октановото число на синята кръв и как кралица Елизабет II шофира автомобила на принц Абдула

20.01.2023 г.8 мин.

Инженерни истории

Днес клишетата имат кратък живот, традициите виреят в изненадващи форми, а историята прехвърля погледа си на нова страница по-бързо от всякога. Животът на английските кралски величия отдавна не ухае единствено на Earl Gray в сдържания колорит на лондонските следобеди. Безупречният вкус, аристократичната склонност към изкуство и благотворителност не описват напълно атмосферата в Бъкингам днес, но с тази история, ние от Инженер.bg ще подминем пикантните подробности около кралското семейство като по-малко интересни. Една симпатична особеност на вече напусналата този свят кралица Елизабет II не само буди любопитство, но потвърждава подозренията ни, че интересът към техниката и новите технологии е не по-малко аристократичен от заниманията с поезия и акварелна живопис. И ако синкавите нюанси в кръвта на висшата класа се дължат на дългогодишната употреба на сребърни прибори, то какви щрихи ще добави технологичният век към портретите в дворцовите зали?  

Оказва се, че хората с благороднически произход съвсем не са безразлични към техниката и технологиите, а доказателства в подкрепа на тази теза предоставя най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания. Нейно Величество Кралица Елизабет II демонстрира (ако си позволим фриволността на тази дума) склонност към техническите новости през целия си живот. С това успява да създаде обществени нагласи, диктува моди, насърчава трендове и дори служи за инструмент в дипломатическия шахмат.

 

Принцеса Елизабет Александра Мери се ражда през 1926 г., без да се счита за реален претендент за трона, тъй като е дъщеря на по-малкия син на краля, а е и момиче. Съдбата обаче е особено взискателна, когато провежда своя кастинг за главни герои и конфигурира низ от неочаквани случайности, докато лансира своя избор. Всичко започва с абдикацията на Едуард VIII в полза на един брак по любов. Думите брак и любов нямат общ корен, особено в близост до короната, но това изключение възкачва на трона бащата на Елизабет – Джордж VI. До този момент Лилибет, както я наричат в Двореца, е обучавана в духа на английската аристократична традиция – у дома, по предмети като писане, четене, френски език, пиано и танци. Първите признаци, че младата дама ще надхвърли класическия кръг от интереси се проявяват през Втората световна война, когато се присъединява към женската организация на британската армия. Там се научава да борави с оръжие, да шофира военни камиони, както и да ги ремонтира (!). Това е не просто пионерска крачка извън комфорта на кралския двор, защото Елизабет е първият член от своята фамилия, който служи в армията. Гледката на дама, която сменя гуми и разглобява машини, в онзи момент е забележителна както по отношение на ролята на жените в обществото, така и като пример за жив интерес към занимания, присъщи за класата на технократите и твърде далечни от камерния финес на дворцовия етикет. Подобни знаци добиват още по-сериозна тежест, когато бащата на Елизабет умира и тя се възкачва на трона.

Остроумие, чувство за хумор, откритост към новостите спечелват уважението към младата кралица в един мъжки свят със силови играчи като Уинстън Чърчил, Йосиф Сталин, Дуайт Айзенхауер под отекващия тътен на войната. Тя успява да се справи. Много от срещите на политици и знатни особи с Кралицата и до днес остават паметни с посланията си към света. През 2003г. оставя без дъх принца на Саудитска Арабия Абдула, когато шофира лично автомобила с госта си по алеите на шотландския замък Балморал (с доста висока скорост при това). Счита се за дързък ход, предвид факта, че в неговата страна е забранено на жените да шофират. Със самата реалност на своето царуване и умелите дипломатически ходове, Елизабет подсказва стотици решения на уравнението за равенството между половете, а личната ú склонност към науката и техниката оцветява в смели тонове историята от първия ден на нейното възкачване на трона.

Избира да царува с първото си име, което се възприема като препратка към Елизабет I, чието владичество през Ренесанса се смята за златен век в развитието на технологиите и науката. Дори церемонията по коронясването създава прецедент, като се отклонява от традицията кралското семейство да филтрира строго информацията към медиите. Елизабет позволява на BBC да предава събитието по телевизията. 27 милиона зрители гледат първата коронация, излъчвана на малкия екран до този момент, а много хора дори си купуват телевизори за тази цел.


Атомната ера и времената на Студената война поставят в нов контекст Великобритания, а Елизабет II дава своя принос към напредъка в приложението на атомната енергия. През 1956 г. открива първата комерсиална атомна централа Calder Hall. Макар развитието на технологиите да върви ръка за ръка с рискове и провали, както се случва с пожара само година по-късно в друга атомна централа, името на Кралицата остава записано със златни букви като дипломатически фактор в края на студената война. Кани Михаил Горбачов на посещение в Уиндзор през 1991 г. Много са ясните жестове на подкрепа за развитието на космонавтиката, включително поканите към Юрий Гагарин и Валентина Терешкова. Елизабет записва послание на добрата воля, което астронавтите на Аполо оставят на Луната. Припознава с кралски звания заслугите на стотици учени в различни сфери, ползва интернет с удоволствие, изпраща SMS-и и публикува в Instagram и Facebook. Тя е сред първите прекосили the Channel Tunnel, свързващ Великобритания с континента – мащабен строителен проект от стратегическо значение. Участва в онлайн срещи по време на пандемията от COVID-19 и подкрепя редица екологични инициативи през последните си години.

Прочитът на тези жестове е недвусмислен: зелена светлина за скоростното развитие на науката и технологиите. Ето защо нейните 70 години и 127 дни царуване днес се считат за мост между миналото и бъдещето, умело съчетание на приемственост и новаторство, превеждайки монархия на 1500 години през времена на бурен индустриален, социален и технически прогрес. Остава да гадаем доколко наследниците на Нейно Величество Елизабет II ще усетят вярната тоналност в съвременната епоха на цифровизация, виртуалност и фантастични технологични изобретения.

За да подготвим този материал, използвахме информация от: The Guardian, National Geographic, royal.uk

Източник на снимковия материал: The Guardian, National Geographic, Facebook, royal.uk, pixabay.com