Нови вселени от светлина, динамика и емоционалност със скулпторите на Розали и Festo

26.03.2015 г.3 мин.

Инженерни истории


Един от най-съвременните и внушителни похвати, прилагани в художествените произведения и творческите експерименти, е използването на светлина, движение и звук. Ефектът на движението и светлината започва да се прилага едва през първата половина на двадесети век, когато съществена роля за това изиграва и навлизането на нови, напредничави машини и технологии. Причината артистите да се обърнат към подобно изразно средство е свързана с опитите за въвеждане на елемента „време” в творбите и изследване на самото движение и възприятието му.

 

Немската художничка Розали е емблематичен  сценограф в областта на светлинно-кинетичното изкуство. Тя е добре известна с модернистичните и пространствени си концепции и фигури. Съвременни материали, изключително сложни технологии и дигитални медии са основата, върху която Розали стъпва, създавайки нови вселени от светлина, хроматична динамика и емоционалност.

 

За изложението “World Creators”, провело се в музея на изящните изкуства в Лайпциг, тя сътворява нещо специално, с помощта на водещата немска компания Festo. Там Розали представя своите кинетично-интерактивни скулптури на трима известни саксонци –  Макс Клингер, Карл Май и Ричард Вагнер.

 


Творбата, отразяваща Карл Май, носи името Dead End и представлява дълъг близо 22.7 метра каньон, висок около 6.5 метра и широк приблизително 1.4 метра. Произведението е съставено от две части, менящи се по форма, цветове, образи и звуци. За целта са използвани множество компоненти на Festo, като вентилни острови, контролери и много др. Светлинната скулптура включва 136 задвижващи механизма, а за да работи скелетната система, тя е покрита с еластична материя, върху която с помощта на 36 видео прожектора, са изобразени снимки, фигури и виртуални пейзажи. Преминаването през каньона отнема около 21 минути, по време на което посетителите можели да задвижват моделите, както и да променят последователността на изображенията и звуците.

 

 

Другите две скулптури – на Вагнер и на Клингер, също заслужават да бъдат видени и със сигурност не са за изпускане.  Творбата на Вагнер,  изобразяваща героите му, е с размери от 8 метра височина, близо 17 метра ширина и около 3.5 метра дължина.

 

 

Красивата скулптура на Макс Клингер пък достига до близо 20 метра дължина, 8 метра височина и приблизително 10 метра ширина и преминавайки покрай нея, всеки би могъл да почувства меланхолията на преливащите светлини.

 

Източник на снимковия материал: Фесто; Официален сайт на Rosalie

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg