Никополис ад Иструм – „Градът на победата“, който крие далновидни инженерни и строителни решения

08.01.2022 г.4 мин.

Инженерни истории

Безапелационно районът на старопрестолната ни столица Велико Търново е национална ценност от времето на Втората българска държава. Проучвайки историческите извори обаче, научаваме и за един забележителен от архитектурна и инженерна гледна точка античен римски град – Никополис ад Иструм. Днес той е археологически резерват, за който си заслужава да научим повече. Вижте защо...

Античното селище, популярно и с названието „Градът на победата“, е разположено на 20 km северно от гр. Велико Търново. Основан е около 106-110 г. от император Марк Улпий Траян, с което се отбелязва победата му над тракийското племе даки. Градът първоначално става част от територията на провинция Тракия, а впоследствие – на Долна Мизия.

Никополис ад Иструм носи особеностите на античната архитектура, но в него се забелязват и черти, присъщи на тракийската култура. Сравняван е с популярните селища от Римската империя Помпей и Херкулан. „Градът на победата“ дължи своя уникален вид на гръцки майстори от Никея, Никомедия и други източноримски градове. За неповторимия облик на някои сгради в Никополис ад Иструм разбираме и от част от бронзовите монети, които се секат там.

Откритията на археолози и историци разкриват редица далновидни инженерни и строителни решения

Отбраната на града се осъществява от 8-метрови крепостни стени с добре укрепени 4 порти. Кулите пък се извисяват на цели 12 m. Градското планиране следва т. нар. „ортогонална система“, при която улиците са прави, ориентирани са по посоките на света и се пресичат на 90°. Поставени са големи плочи и бордюри. Общо четири улици е пространството на един квартал (инсул), заемащ площ от 30х70 m.

Централно място в Никополис ад Иструм заема площадът, или агората, в който са изваяни различни статуи. Там кипи икономическият, културният и религиозният живот на града. Построена е още базилика, малък театър – одеон, пазар, обществена баня и др.

Извън центъра особено впечатление прави сграда, известна с името „термоперипатос“. В нея са разположени магазини и отоплявана зала за разходки. Открита е също информация за наличието на центрове за керамично производство в града.

Никополис ад Иструм разполага със сложна водопроводна и канализационна система. Западният, главен, водопровод е дълъг 26 km, като водата по него достига до резервоар, от който са били снабдявани зданията и санитарните помещения. Други два по-малки водопровода и кладенци обезпечават с още вода. Построени са и подземни канали за отпадъчните води.

За да подготвим материала, използвахме информация от btsbg.org и veliko-tarnovo.bg.

Източник на снимковия материал: btsbg.org, veliko-tarnovo.bg

Тагове: архитектура, ВиК, строителство