Метростанция „Кристъл Палас“ в Лондон – величествена в миналото и с нови перспективи пред себе си днес

03.09.2022 г.7 мин.

Инженерни истории

Лондон е един от най-посещаваните градове в света от туристи. Неговите най-известни забележителности се радват на постоянен и нестихващ интерес – Уестминстърският дворец и Кулата на Елизабет (Биг Бен), Бъкингамският дворец, Тауър – кулата на Лондон (Tower of London), Тауър бридж, Британският музей и други. Една от най-красивите атракции на града обаче се крие под повърхността, далеч от погледите и вълненията на туристите. Това е използваната някога и донякъде забравена днес метростанция „Кристъл Палас“. Именно на нея екипът на Инженер.bg посвещава днешната ни инженерна история.

Създаването на величествения „Кристален дворец“

Метростанция „Crystal Palace“ е сгушена под улиците на Лондон. Тъй като не се използва от десетилетия, днес са малцина тези, които знаят за нея. А видът ѝ всъщност е впечатляващ – изградена е с такова изящество, че заради великолепната си конструкция напомня повече на красива православна църква, отколкото на транспортна гара.

През 1851 г. настъпва своеобразен исторически връх за развиващия се град Лондон. Тогава там се провежда Световното изложение – събитие, което носи огромна слава и на което безчислено множество посетители разглеждат и се възхищават на атракции, дошли от целия свят. Една от тях е и така нареченият „Кристален дворец“.

Сградата, изградена от чугун и стъкло, е толкова притегателна за посетителите и гостите, че е взето решение тя да бъде изложена в Лондон за постоянно в увеличен мащаб. Това съвпада с изграждането на метрото Crystal Palace. Огромният поток от посетители налага необходимостта да се построи метро, с което хората да се придвижват из града. „Приятелите на метрото на Crystal Palace“ съобщават на уебсайта си, че станцията Crystal Palace Low Level е открита още през 1854 г. А за да се намали още повече пешеходното разстояние до мястото, през 1865 г. е открита и гара High Level.

Станция High Level е отворена на 1 август 1865 г. С изящната си архитектура тя става синоним на метрото Crystal Palace. Изградена е с 18 стабилни колони. Спирката има общо четири входа и изхода, което облекчава придвижването на големия брой посетители на Кристалния дворец.

Един от най-гордите и незабравими дни за метрото Crystal Palace е през 1911 г., когато общо 100 000 лондонски деца са поканени в Кристалния дворец за церемонията по коронясването на крал Джордж V. Те, разбира се, пристигат и заминават с влак през гара High Level.

Години, изпълнени с предизвикателства

Величественото метро Crystal Palace обаче започва бавно да запада още през 1917 г. Първата Световна война налага High Level Station да бъде затворена, като това продължава до 1 април 1919 г. Възстановеното ѝ функциониране обаче не трае дълго. На 30 ноември 1936 г. Кристалният дворец изгаря в пожар, което поставя край на използването на метростанцията. От нея вече няма нужда, тъй като дворецът вече го няма.

Ситуацията се променя за кратко по време на Втората световна война. Между 1941-1945 г. метрото Crystal Palace се използва отново като бомбоубежище и предлага подслон на почти 200 души.

В годините след края на войната High Level Station окончателно затваря вратите си за пътници. Много хора обаче продължават да я посещават, първоначално това са предимно играещи деца и любители фотографи.

За съжаление, има и такива обаче, които не оценяват какво прекрасно наследство от миналото е това. Настъпват множество прояви на разрушаващ вандализъм. Поради това през ноември 1971 г. входовете и изходите на метрото на Crystal Palace са зазидани. От септември 1979 г. се дава възможност за посещения от желаещи в отделни дни.

Метростанцията в най-ново време

Въпреки предприетата стъпка за затваряне и зазиждане на входовете, в подземията продължават да влизат неканени посетители. През 90-те години на ХХ век High Level Station придобива популярност като място за незаконни рейвове, а през 1996 г. музикалната група Chemical Brothers заснема там част от своя видеоклип „Setting Sun“.

Днес метрото „Кристъл Палас“ се поддържа от обединена група ентусиасти. „Приятелите на метрото на Crystal Palace“ се грижат за станцията от 2013 г. и обикновено се провеждат обиколки за посетители няколко пъти в годината.

Към момента гарата е затворена за ремонт и реставрация. Извършват се ремонтни дейности по източния двор и се предвижда скоро да започнат допълнителни дейности по арките и свода на метрото. Тази есен ще започне изграждането на нов покрив на двора на викторианския подлез. Реставрационните работи на подлеза се оценяват на над 3 млн. паунда и включват възстановяване на съществуващите стени, изграждане на нови парапети и покривна конструкция. Екстериорът на викторианския подлез ще бъде изработен от стъкло и неръждаема стомана.

След като метростанция „Кристъл Палас“ отвори вратите си отново, всеки желаещ ще има възможност да разгледа едно от почти неизвестните, но прекрасни кътчета на Лондон.

За да подготвим този материал, използвахме информация от: profit.bg, bromley.gov.uk

Източник на снимковия материал: cpsubway.org.uk, Old London Photographs