„Крадец на вода“ или изключително изобретение? Разказваме историята на водния часовник – клепсидра

30.07.2022 г.5 мин.

Инженерни истории

В днешната инженерна история ще Ви заведем на пътуване назад във времето, чак до дебрите на Древна Гърция, като разкрием любопитните и причудливи тайни, които крие „крадецът на вода“ или klepsydra. Водният часовник – клепсидра (klepsydra) е едно от най-старите изобретения за измерване на времето. Някои учени смятат, че този метод датира още преди появата на слънчевия часовник. Вижте подробности в следващите редове.

В превод от древногръцки klepsydra означава „крадящ вода“. „Клепсидра“ се употребява и като нарицателно за устройство, което разпределя водата в бедните на нея райони. То работи като средство за споделяне на вода между съседните села, така че да осъществяват напояването на полетата и нивите си.

Съществуват няколко разновидности на водните часовници, но те могат да се обобщят в две основни направления. Това са клепсидри, които работят по метода на „пълнене“ и такива, които работят на принципа „изтичане“. Има данни за съществуването и на двата вида на изток, но най-старите оцелели до наши дни се наричат „древни” клепсидри. Те са открити на територията на съвременен Египет в Карнак и се смята, че произлизат от 15 век пр.н.е. Откритият часовник имал вид на алабастрова купа с отвор за вода.

В миналото употребата на този тип часовници е била ограничена. Макар и подобно на пясъчните часовници, те да не са показвали действителното време, а само да са отмервали изминалото от определен момент, то все пак са били символ на висок стандарт и положение в обществото.

В Древна Гърция водният механизъм е бил използван като „таймер“ за ограничаване на времето на речта на оратора, както и от пазачите пред градските порти, за да измерват времето до смяната на караула. Това изобретение е демонстрирало ползите си най-осезаемо през нощта, тъй като механизмът му не зависел от слънчевата светлина.

Ктезибий – александрийски изобретател, е един от изключителните майстори, създали не просто воден таймер, а истински воден часовник. За него няма точни и сигурни данни относно биографията му, но се предполага, че е живял около II век пр. Хр.

Часовникът на Ктезибий работил на следния принцип: водата напълва цилиндричен съд с поплавък, който се издига и по този начин показва времето, обозначено с маркировки на друг съседен цилиндър. Изобретението се усъвършенства с течение на времето. Механизмът е оптимизиран, така че потокът на водата да бъде регулируем, което повишило точността и опростило дизайна на циферблата. Неизменна част от развитието на инженерната конструкция били и визуалните подобрения – добавяли се различни динамични фигури, променящи позицията си през определен интервал. Така скоро водният часовник от „крадец на вода“ се превърнал във високо ценено украшение за императорските дворци.  

Водните клепсидри улеснявали човешкия живот от създаването си, като дори през Средновековието най-добрите от тях не са отстъпвали по точност на механичните.Всъщност клепсидрите са актуална тема и към днешна дата, вълнуваща както инженери, така и творци. Макар и не в конвенционално познатия им вид от древността, те продължават да съществуват и да се усъвършенстват. Виден пример за това е проектът на Марк Нелсън (Marc Newson) – произведение на изкуството, вдъхновено от „водния часовник“. Механизмът му, изцяло вътрешен, се основава на маневрирането на нанотопки, а измерването на времето се осъществява чрез контролиране на това движение.

Интересен факт!

Някои учени считат „антикитира“, създадена през II век пр. Хр. за първия аналогов компютър в света. Антикитрата е устройство, чийто механизъм представлява няколко метални компонента, зъбни колела, както и подобие на циферблат с различни пояснителни текстове, като се използва за изобразяване на наблюдаемата конфигурация на Слънчевата система и движението на планетите. Също така конструкцията в много отношения наподобява часовник. В Атинския национален археологически музей може да откриете оригиналната находка, както и нейно копие.

Източник на снимковия материал: freepik.com, marc-newson.com, hg-timepiece.com

Източник на информацията: kato.koshachek.com, marc-newson.com