Концернът Liebherr – история за осъществени идеи, съхранени ценности и визионерство, която продължава и днес

23.12.2019 г.11 мин.

Инженерни истории


В навечерието сме на един от най-светлите празници, чиято очарователна магия е да събира хората заедно. А когато са заедно, те често си споделят истории. Вдъхновени от коледното вълшебство, днес решихме да ви разкажем една малко по-различна история, в която главните герои не са елфи, джуджета, Снежанки, горски духове и летящи елени. Централната роля в нея принадлежи на Ханс Либхер (Hans Liebherr), от чийто находчив ум се ражда световният технологичен концерн Liebherr. Тази история започва през 1949 г. с изобретяването на мобилния въртящ се кулокран и продължава да се пише всеки ден...


 


Как Ханс Либхер изобретява мобилния въртящ се кулокран TK 10?

 

1949 г. протича като типичен следвоенен период, през който в цяла Германия текат възстановителни работи. Именно в този момент Ханс Либхер, ръководейки строителната фирма на родителите си в Южна Германия, осъзнава острата нужда от по-модерни инструменти и машини за жилищното и общественото строителство.

 

Заедно с група конструктори и занаятчии, той разработва първия мобилен въртящ се кулокран. Това е и първият продукт на машиностроителния завод, основан през 1949 г. в Кирхдорф от Ханс Либхер. Кранът TK 10 може да се транспортира удобно и да се монтира лесно на всяка строителна площадка. С негова помощ се ускорява и улеснява възстановяването на Германия, а със следващите модели започва масовото производството на кранове Liebherr и малката строителна фирма се превръща в сериозен производител на строителни машини.


 

Как Liebherr намира своето място в авиационната и транспортната техника?

 

В началото на 50-те години на 20 век находчивият г-н Либхер установява недостиг на зъбни колела, което от своя страна възпрепятства производството на предавателни механизми, а оттам – и на кранове. Ето как производствената програма от строителна техника се допълва от зъбофрезови машини.

 

Когато през 1953 г. на Ханс Либхер му се налага да наеме въжен багер, той забелязва несъответствие между теглото и мощността на машината. Вследствие на това, осем месеца по-късно, решава да вземе нещата в свои ръце и представя първия хидравличен багер в Европа – модел L 300. Специфичното за него е, че е много по-лек от наетата машина и през 1954 г. започва серийното производство на мощния уред.

 

Дейността на Ханс Либхер в областта на авиационните технологии започва с дяловите му участия в няколко предприятия. През май 1960 г. той основава дружеството Liebherr-Aero-Technik в Линденберг, Алгой, Германия. От самото начало целта му е компанията сама да разработва и да произвежда компоненти и системи за авиацията. И резултатите не закъсняват – скоро от лицензополучател предприятието му се превръща в производител на собствени разработки и системен доставчик.


 

Човечеството опитоми студа и създаде хладилника, а Liebherr го направи изключителен

 

За отправна точка в историята на хладилника се смята един научен експеримент, проведен през 1748 г. от Уилям Калън от Университета на Глазгоу. Опитът имал за цел да генерира изкуствено охлаждане. За понижаване на температурата Калън използвал охлаждането, което се получава при интензивното изпарение на течности. В своя експеримент той използвал диетил етер вместо вода.

 

През 50-те години на 20 век, наречени „немското икономическо чудо“, които се характеризират с много сериозен ръст на икономиката в следвоенна Германия, в страната нараства търсенето на потребителски стоки. Фактът, че едва 10% от домакинствата по това време притежават хладилник не остава незабелязан от предприемача Ханс Либхер. Той получава запитване от управителя на местната банка дали не се интересува от фабрика за хладилници, изправена пред фалит. Либхер посещава мястото, разглеждайки спецификите на производството. Чрез изследване на продукта, на данните от продажбите, цените на суровините и пазарите, г-н Либхер осъзнава огромния потенциал на този бизнес и решава да влезе в света на охлаждането и замразяването, но не като купува банкрутиралата фабрика, а като построи своя собствена производствена база в Оксенхаузен, област Биберах, Германия.


 

Ханс Либхер – предприемач, изобретател, визионер

 

Ханс Либхер е роден на 1 април 1915 г. в Кауфбойрен, Южна Германия.

 

Сред големите му лични постижения се нареждат званието „Почетен сенатор на Университета Карлсруе“, което той получава в знак на признание на неговата „революционна техническа развойна работа“, званието „Почетен доктор на техническите науки“, присъдено му от декана на Висшето техническо училище в Аахен, проф. д-р Вейрес, както и полученият „Голям кръст за заслуги“ на Ордена за заслуги на Федерална република Германия от министър-председателя Лотар Шпет.

 

Ханс Либхер е определян като квалифициран майстор строител, неуморим изобретател, прагматичен предприемач и успешен новатор. Още от самото начало той финансира всичките си проекти със собствен капитал, без да поема рискове, действайки винаги в границите на възможностите си. Неговите икономически успехи се дължат на способността му от множество  идеи да избере правилните в решаващия момент и в тясно сътрудничество с конструкторите да ги въведе бързо и упорито на пазара.

 

Благодарение на своята упоритост и непрестанен стремеж към усъвършенстване, Ханс Либхер създава бранд, който и и днес е синоним на качество и общественополезна дейност. Един от девизите му гласи: „С твърда воля и добра работа могат да се постигнат, дори и изглеждащите почти непостижими цели“.


 

Коледните традиции в родината на Liebherr

 

Немските коледни традиции са символ на сплотеността на семейството и времето, прекарано с най-близките хора. В Германия те започват още с приготовленията по време на месеца преди Коледа, наречен Адвент – време за украсяване на дома и коледните дръвчета, както и за приготвяне на лакомства.

 

Адвент е съпроводен с доста символизъм и традиции, най-популярните от които са Адвент венците и Адвент календарите. Предполага се, че Адвент венците са създадени през 19 век, за да помогнат на малките деца да отброяват оставащото време до Коледа. В Адвент венците се поставят 4 големи свещи, които се палят последователно през всяка една от четирите недели от месеца преди Коледа. Всяка нова свещ обикновено се пали на традиционен семеен обяд.


 

Адвент календарът е друг любим обичай, свързан с очакването на празника. Подарява се на близки и роднини и най-често е във вид на малки кутийки или специално декорирани чорапчета, които задължително са 24 на брой и съдържат малки подаръци или лакомства. През всеки ден - от първи декември до Бъдни вечер, се отваря по една кутийка от календара.

 

Една от най-обичаните и вкусни немски коледни традиции е приготвянето на грижливо пазени и предавани от поколение на поколение рецепти за курабийки, джинджифилови сладки, немски коледен щолен и много други сладки изкушения.


 

Нито една незабравима коледна приказка не може без Weihnachtsmarkt - немския коледен базар. По традиция той се открива в началото на Адвента и неизменна част от него са празнични украси, сцени от Витлеемските ясли, големи коледни дървета и пирамиди от елхи, както и многобройните павилиончета, отрупани с курабийки, джинджифилови бисквити, шоколад, печени бадеми и други коледни вкусотии. А това, което поддържа топлината и атмосферата на празника, са оркестри и хорове, които изпълняват коледни песни на живо, както и пълните чаши  с традиционно греяно вино.


 

За да ви потопим още малко в магията на немския коледен дух и мирогледа на семейство Либхер, разгледайте нашата галерия, където ще откриете и вдъхновяща инфографика със шестте основни ценности, върху които е изградена семейната компания Liebherr.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от liebherr.com. 

 

Повече информация за Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Повече информация за Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: liebherr.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД
https://www.liebherr.com/int/bg/bgr/bulgaria/about-liebherr/locations/liebherr-in-bulgaria.html