Кимекс: Когато заваряването с апарат на Kemppi срещне изкуството, се раждат скулптури като китовата акула на Патрик Найтън

02.06.2021 г.5 мин.

Инженерни истории

Австралийски любител скулптор спечели първото състезание „Art of Welding“ 2020 на Kemppi Australia

 

Патрик Найтън е млад австралиец, собственик на компания за ремонтни и сервизни услуги. Със своята скулптура Whale Shark той печели първото състезание за художествено заваряване „Art of Welding“ 2020 на Kemppi Australia. „Регионалният конкурс е отворен за всички, занимаващи се с „художествено заваряване“, на възраст над 18 години, като в него са се включили хора с най-различни умения и от най-различни сфери. Призът е присъден на скулптурата Whale Shark (б.ред. китова акула), направена от мека стомана, с дължина от около 40 cm. Тя е поставена върху изкована основа, създаваща илюзията за сянка. След заваряване с MIG заваръчен апарат на Kemppi скулптурата е нагрята, за да се постигне желаният цвят, а след това са добавени шарките, помагащи на изделието да оживее“, разказаха за Инженер.bg от фирма Кимекс, изключителен представител на доказания финландски производител на заваръчно оборудване Kemppi в България.

Победата в състезанието е особено ценна за Патрик Найтън, защото той не е професионален художник. „Никога не съм учил техники за изобразително изкуство или скулптура, така че получаването на наградата в това състезание бе признание за моите способности“, коментира Патрик.

Всеки път, когато има свободно време извън основната си професия, 32-годишният мъж се отдава на своите скулптури. Според Патрик управлението на собствената му компания Deadbeat Fabrication в Пърт, Австралия, изисква много усилия и отнема много време. „Винаги има какво да се прави – ремонти по отстраняване на ръжда по автомобили, изработка на решетки, колички, мебели и други конструкции и мн.др. А всичко това е свързано и голям документооборот. Така че да намирам време за скулптури от метал не е лесно, но е нещо, което истински обичам“, допълва той.

За първи път Патрик открива интереса си към извайването на скулптури преди около три години, когато неговият зет му показва как да придаде форма на метала, за да изобрази слънчоглед. „Работата с ръце, за да превърнете метала в определена форма, е много специална. Още по-приятно е, когато хората оценяват работата ви“, казва той.

Вдъхновение от специфичната и екзотична австралийска фауна

Патрик обича създаването на скулптури от метал, защото има свободата да създава всичко, което си поиска. Вдъхновението му идва главно от австралийската фауна. Той е голям любител на животните, а австралийската фауна е богат извор на идеи за неговото творчество.

Отличената скулптура е вдъхновена от едно пътуване до Нингалу в Западна Австралия. Рифът Нингалу е един от най-дългите крайбрежни рифове в света и влиза в най-голямата система от рифове. Това също така е място, в което застрашените от изчезване китови акули се събират сезонно между март и юли, за да се хранят.

Запитан кое е било най-трудното при извайването на скулптурата на китовата акула, Патрик обяснява: „Опитвах се да накарам това красиво и нежно създание да оживее чрез моята работа. В хода на създаването ѝ ми се наложи няколко пъти да преработвам главата, заварявайки и променяйки нейната форма и размер, докато не останах доволен от крайния визуален резултат. И тук е важната роля на моя заваръчен апарат Kemppi. Аз непрекъснато натоварвам машината, а тя никога не ме е подвеждала“, категоричен е Патрик Найтън.

„Сега ми е трудно да повярвам, че, когато бях на 22, се колебаех дали искам да стана заварчик. Реших известно време да се обучавам, защото исках да направя автомобил с форсиран двигател. След като научих занаята обаче това не само запали страстта ми към заваряването, но и подхрани желанието ми да създавам и извайвам форми, и мисля, че винаги ще съм истински благодарен на онзи автомобил“, допълва още Патрик, поклащайки глава с усмивка.

Източник на снимковия материал: Кимекс, Kemppi, Kemppi Australia

Тагове: Kemppi, заваръчно оборудване, заваряване, Кимекс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Кимекс ООД
http://www.kimex-bg.com/