Как автоматизацията превърна шоколадовия Дядо Коледа в лакомство за всеки?

25.12.2014 г.4 мин.

Инженерни истории

Рождество Христово е един от най-светлите и обичани християнски празници. Всичко наоколо ни напомня колко прекрасен е той, включително и чрез неговите традиционни герои. Без съмнение, най-главният от тях е Дядо Коледа. А освен да му се любуваме визуално, можем и да го опитаме на вкус, благодарение на най-разнообразните шоколадови фигурки под формата на белобрадия старец, които са залели пазара.Интересна е историята на изработването на това сладко изкушение. Как всъщност се приготвя то? Всичко започнало преди около 130 г., когато бил произведен първият кух шоколадов Дядо Коледа, а методът за изработването му бил много по-сложен и трудоемък, отколкото е сега. Първите форми били изработени от метал, покрит с калай. Двете половини, едната от които се пълнела с разтопен шоколад, се хващали с панти и се въртели на ръка, докато шоколадът не се разпредели равномерно навсякъде. След това запечатаните отливки се съхранявали в хладно помещение, докато фигурата се охлади достатъчно, за да може да се извади.


Днес, в ерата на съвременните технологии, нещата далеч не стоят така. Разбира се, все още има производители, които изработват част от шоколадовите си фигурки на ръка, но това обикновено са многоцветни фигурки и такива с нестандартни форми. При масовото производство, обаче, се разчита на автоматизирани технологии. Сред компаниите, благодарение на която милионите копия на Дядо Коледа са любомо лакомството за децата по света, е Festo.


Автоматизираните технологии имат огромна заслуга за това производственият процес на десерта да стане много по-лесен и рентабилен. Технологията за изработване на шоколадов Дядо Коледа в предприятие с внедрени автоматизирани системи протича само в няколко стъпки. След като шоколадовата маса се приготви, производствените съоръжения автоматично и прецизно пълнят определено количество от сместа в една от половинките на матрицата на Дядо Коледа. Когато и втората половинка се затвори плътно, шоколадът се разпределя равномерно от центробежните сили, генерирани при въртенето, в резултат на което се получава кухо тяло. След като бъдат охладени, готовите фигурки се извличат с вендузи с помощта на сгъстен въздух и се поставят на конвейерна лента. Тук следва единствената операция, която изисква ръчен труд – преместването от конвейерната лента до машината за опаковане. Самата операция по опаковането на Дядо Коледа в предварително отпечатаното алуминиево фолио отново е автоматизирано.


И така, вашият шоколадов Дядо Коледа ви очаква!


Статията е списана по материали на Фесто България! Инженер.bg кани всички свои читатели да научават новини за водещия немски производител у нас от фейсбук страницата на компанията!


Източник на снимковия материал: Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg