Кабинковият лифт между град Благовещенск в Русия и китайския Хейхе стопява географските и културни граници

19.12.2020 г.3 мин.

Инженерни истории

Днес, когато границите между държавите за нас са просто очертания в атласа, пред град Благовещенск в Русия и китайския Хейхе стои следното предизвикателство – свързващата ги река Амур се намира под дебела ледена покривка през дългата зима, затрудняваща връзката между тях. За щастие, решението е открито в лицето на нетипично за градските условия транспортно съоръжение... Кабинкова въжена линия се превръща в първата подобна трансгранична връзка, която освен географски, е и обединител между културите на двете държави.

Съоръжението се разпростира на площ от 26 316 m² и се очаква да заработи през 2022 г. Въжената линия ще разполага с четири кабинки, всяка от които с капацитет от 60 пътници. Времетраенето на пътуването ще бъде едва 7.5 min. Заминаването на пътниците ще бъде съпроводено със спазване на стриктни мерки за сигурност, каквито се прилагат на летищата.

Руската част на проекта е дело на архитектите от UNStudio, според които станцията на руска територия е намигване към историческите взаимоотношения между двата града и медиатор между културите. Създадена e с идеята да бъде „маяк за съвместно проспериращо бъдеще между двете нации“, а изборът на материал за стъпаловидните форми на сградата пада върху стоманата. Станцията предлага гледка както към град Благовещенск, така и в посока Китай. В сградата ще бъдат разположени търговски обекти, а от речната страна на покрива ще бъде изградена тераса с ресторант и конферентен център с градина.

Строежът на станцията на Благовещенск позволява създаването на ново споделено градско пространство – Urban Tribune, свързващо станцията със съществуващия Благовещенски културен център от другата страна на еспланадата. Новосформираният площад е и своеобразен културен център, свързващ града с реката, както и пространство, подходящо за организиране на събития.

Това не е първата въжена линия, дело на UNStudio. В портфолиото на студиото присъстват още проекти за съоръжения в гр. Гьотеборг, Южна Швеция, както и в нидерландската столица Амстердам. Според основателя на UNStudio Ван Беркел кабинковите лифтове могат да бъдат както полезна, така и приятна форма на обществен транспорт, подчертавайки техния устойчивост, изключителна бързина, надеждност и ефективност. Също така те ни позволяват да видим и изживеем градовете по съвсем различен начин, категоричен е още Беркел.

За да подготвим материала, използвахме информация от dezeen.com, unstudio.com.

Източник на снимковия материал: unstudio.com

Тагове: архитектура