Запознайте се с инж. Раденко Велинов, който превръща стара пречиствателна станция в средище на българските занаяти

05.02.2022 г.3 мин.

Инженерни истории

В наши дни все повече имаме нуждата да говорим за хората с чисти и смели мечти, които вървят по пътя на реализирането им с хъс и увереност. И тъй като вярваме в магическата сила на принципа „предай нататък добрия пример“, ще Ви запознаем с един от тях. Инж. Раденко Велинов учи занаят от шотландски майстори, но решава да се завърне в България, воден от просвещенската мисия да остави след себе си нещо българско… от нашите деди, в Родопите. Съвсем заслужено през януари т.г. инж. Велинов получи приз от Годишните награди „Достойни българи“, организирани от вестник „24 часа“. Екипът ни разговаря с младия инженер за вдъхновението и бъдещата реализация на проекта „Пречиствателната“, с който той възражда не само стара пречиствателна станция, но и автентичните български занаяти.

Инж. Раденко Велинов се дипломира трети по успех в специалност „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет в София. По време на обучението си в университета  специализира разсадниково производство в Англия, както и ландшафтна архитектура в САЩ.

Съвместната работа с майстор дърводелец на къщи от масив запалва страстта на инженера към дървообработката, като сам споделя, че дървото му дава повече свобода за творчество. Кариерния си път инж. Велинов продължава с 8-годишен стаж в работилници за дизайнерски мебели в Шотландия. Именно тази професия го вдъхновява да стартира в колеж обучение по мебелен дизайн.

Впечатлен от сплотеността на хората в чужбина по отношение на занаятите и натрупал ценен опит и знания, инж. Велинов взема решение да се върне в родното си село Смилян. Закупува сградата на стара местна пречиствателна станция и се залавя с нейното ремонтиране и трансформиране в средище на автентичните български занаяти.

Идеята на инж. Велинов е в обновената сграда да обособи изложбена зала, художествено, кожарско и тъкачно ателие, както и такива за предене и обработка на обикновена и мериносова вълна. Проектът „Пречиствателната“ включва още грънчарска, ковашка работилница и ателие за металообработка със струг и заваряване. Съратници в начинанието на инж. Велинов са група от занаятчии, които ще предават своите умения на децата, с надеждата да запалят у тях интереса към българските занаяти.

Източник на снимковия материал: инж. Раденко Велинов, Facebook, стоп кадри от видео The Purifier – YouTube

Тагове: дървопреработване, заваряване, металообработка, пречистване