Изоставените училища в България – от порутени сгради, през Венецианското биенале, до вдъхновяващ нов живот

25.05.2024 г.9 мин.

Инженерни истории

Всеки от нас е виждал поне едно от изоставените училища в България. Някои от тях са представлявали малки практични сгради, други са проектирани с любов и архитектурен размах, а това, което ги обединява, е, че са отдавна забравени. Каква е съдбата им, колко точно са те и има ли бъдеще за тях? Можем ли да спасим тази част от своето културно и историческо наследство, като им вдъхнем нов живот и функция? В следващите редове ще отговорим на тези въпроси, като Ви разходим през 18-ото издание на Венецианското биенале, ще посетим Габрово, селата Голяма Желязна, Долно Камарци, Осоица, Ловец, Стъргел, и ще спрем при Мъглижкия манастир „Св. Николай“.

Когато местните жители преминават покрай останките на поредното изоставено училище из страната, често се отдалечават с натежало сърце, без идея, надежда или обещание за промяна. По случай 24 май тази година решихме да погледнем натам, накъдето мнозина вече не вдигат очи, и да си зададем някои тежки въпроси.

Колко са изоставените училища в България?

Точен отговор на този въпрос няма, тъй като до началото на т.г. Министерството на образованието и науката все още не разполагаше с категорична информация. При липса на конкретни данни, мерки на държавно ниво трудно могат да се приложат. Оценявайки този пропуск, Министерството на културата избира един въздействащ проект, който да представи страната ни през 2023 г. на павилиона на Венецианското биенале за архитектура.

Архитектите Борис Тикварски, Бoжидара Вълкова, заедно със своя екип, разработват концепция, засягаща демографската криза у нас, както и големия брой изоставени училища. Изложбата им спира дъха на хиляди посетители в рамките на 18-ото издание на мащабното международно изложение. Архитектите изследват възможностите за възраждане на обезлюдяващите се райони и взимат твърдото решение да картографират изоставените училища. Така значително биха се повишили възможностите за действия на външни инвеститори, местни организации и държава. Към момента данните на архитектите сочат, че изоставените училища в страната са около 1400.

Каква е съдбата на изоставените училища в страната?

Въпреки че отново липсва обобщена информация по темата, редица местни организации, сдружения и доброволци предприемат действия и сами се изправят пред упадъка на запустелите сгради.

Индивидуалните ситуации крият и разнообразни предизвикателства. За реновирането на сградите и трансформацията им към друга функция се изисква планиране, средства, покриване на законови норми и регулации. Ще Ви запознаем с някои от най-впечатляващите проекти и реализирани идеи.

Преходът на бившия текстилен техникум в Габрово към център „Кристо и Жан-Клод”

На площ от 12 000 m² през октомври 2023 г. са представени изложбите „Проекти” и „Роден в Габрово”, ателиета на артисти, артефакти от историята на текстилната промишленост и ателиета за деца. С това се дава началото на център „Кристо и Жан-Клод”, чието отваряне за широката публика предстои.

След оценка на различните възможности за използване на съществуващата сграда на бившето професионално училище, закрито през 2009 г., екипът по проекта, Община Габрово и Общински съвет взимат решение за реализацията на Центъра.

Ново начало за изоставеното училище в с. Голяма Желязна

Росица Мутафчиева, Юри Стайков и Анна Българанова решават да превърнат няколко изоставени сгради на територията на с. Голяма Желязна в международен кампус за занаяти и готварство. Първото предизвикателство, с което се сблъскват, е, че през 2019 г. училището все още е собственост на Министерство на образованието, а за да го закупят като частни инвеститори, трябва Общината да го придобие от образователното министерство.

По пътя на необходимостта и развиването на идеите си, през 2020 г. тримата основават фондацията „Шарена задруга“, двигател на инициатива за възстановяване на училищната сграда. Към момента мащабният проект е в процес на реализация и включва кулинарно училище, занаятчийска школа и т.нар. учителска къща.

Повече за инициативата и развитието на проекта можете да видите ТУК.

Съвременната галерия в с. Долно Камарци

Галерия „Вихрони” в село Долно Камарци е разположена в построеното през 1928 г., днес изоставено училище. Инициативата за цялостната реконструкция и трансформация на сградата е на художника проф. Вихрони Попнеделев, чието име носи и галерията. Проектното предложение идва от неговата дъщеря – арх. Ева Попнеделева. Новото пространство е вече реалност и предоставя възможност за обществена изява в сферата на изкуството.

Зелен образователен център в с. Стъргел

Проектът включва реконструкция на сградата на бившето училище в с. Стъргел. То е построено през 1930 г. благодарение на доброволния труд и даренията на жителите в региона. Училището спира да функционира през 80-те години на миналия век, след това е продадено на местен предприемач с идеята да бъде старчески дом. Днес то е собственост на „Сдружение за споделено учене ЕЛА“ и е регистрирано в обществена полза. Поставените цели към проекта на центъра са да бъдат възвърнати голяма част от образователните функции на сградата и да бъде превърната в пространство за неформално учене. Планира се възможността за настаняване на 64 деца, две зали, вътрешна сцена, бистро, голяма веранда, двор и спортни съоръжения.

Повече за развитието на проекта в с. Стъргел можете да видите ТУК.

Училището в село Осоица е вече част от семейството на Cambridge International School

Сградата е завършена през 1930 г., като след реставрацията днес тя отново вдъхновява със своята визия.

Училището отново отвори врати под името Частно основно училище (ЧОУ) „Космос“. В него преподавателският състав включва висококвалифицирани български и чуждестранни преподаватели. Учебното заведение има официален статут на Cambridge International School (Международно училище Кеймбридж).

Нов живот за затворените училища в Община Върбица.

Планира се те да се превърнат в центрове за възрастни хора от семеен тип, от каквито в региона има изключително голяма нужда. Идеята идва от инж. Мердин Байрям, кмет на Община Върбица.

В проекта за с. Ловец ще бъдат инвестирани 257 000 лв. на първи етап. Предстои цялостен ремонт и преустройство на сградата, както и обособяване на спални и изграждането на отделни санитарни помещения. Проектът включва основен ремонт на покрива, поставяне на PVC дограма, нова инсталация за парно отопление, ВиК, канализация, ел. инсталация, както и цялостно саниране.

Ново начало за едно от най-старите килийни училища в България

В навечерието на 24 май 2020 г. килийното училище в Мъглижкия манастир „Св. Николай“ отново отваря врати! Инициативата е на отец Йоан, един от местните жители, който се обръща за съдействие към сдружение „Творецъ“, обединяващо местни художници и занаятчии.

Мъглижкият манастир е и известен с факта, че е подслонявал Васил Левски. В стената на една от монашеските килии все още личи зазиданото скривалище, водещо извън сградата, към близката гора.

Днес килийното училище е вече възстановено и е отворено за посетители. Върху дървените чинове са запазени дъски, покрити с пясък, върху които учениците са се учили да пишат.

Източник на информацията: labiennale.org, gabrovo.bg, sharenazadruga.com, stroiinfo.com, ela-bg.eu, bta.bg, preotkrii.bg

Източник на снимковия материал: labiennale.org, svc.sofia.bg, toplocentrala.bg, ela-bg.eu, kab.bg, stroiinfo.com, canva.com

Тагове: образование, обучение, основно училище