Изложението „FUTURES“ във Вашингтон, САЩ: авангардни технологии, които ще оформят нашето бъдеще

09.10.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

„Как вижданията от миналото са оформили мястото, на което се намираме днес, като начин да си представят своя собствена версия на следващата глава от развитието на човечеството“ – с всичко това ще се запознаят посетителите на изложението „FUTURES“. То ще се проведе от 20 ноември 2021 г. до 6 юли 2022 г. в историческата сграда „Изкуство и индустрия“ (The Arts and Industries Building, AIB) във Вашингтон, САЩ. Повече за събитието ще Ви разкажем в следващите редове...

AIB е част от музейния, образователен и изследователски комплекс – института Smithsonian, и отваря врати през 1881 г. като първия Национален музей на САЩ. Позната като „Дворец на чудесата“ и „Майка на музеите“, институцията запознава света с новаторски открития като ел. крушката на Томас Едисън, първия телефон и ракетите „Аполо“. След затварянето си през 2004 г. сградата отново ще отвори врати, с подобна мисия.

В продължение на 7 месеца на площ от 32 000 m2 ще бъдат представени интерактивни решения, прототипи, изобретения, „артефакти на бъдещето“, произведения на изкуството, базирани на интелигентни технологии, както и исторически открития на музеите и изследователските центрове на института Смитсониън. Интериорът на изложението е проектирано от арх. Дейвид Рокуел и екипа на компанията му Rockwell Group.

Ето и нашата кратка селекция авангардни технически решения от изложението, които с интерес бихме разгледали и на живо

В бъдеще задръстванията в час пик ще бъдат само мираж? Надежда за това ни дава автономното въздушно такси Bell Nexus 4EX, съчетаващо елементи от самолети, хибридни автомобили и хеликоптери. С него 45-минутното пътуване се превръща в 10-минутен полет, който се управлява посредством система за контрол на Garmin. Петместното превозно средство може да се движи изцяло на ток или да премине в хибриден режим, ако искате да пътувате на по-дълги разстояния.

С високоскоростното превозно средство Pegasus XP-2, чийто прототип може да бъде видян в зала Futures that Work, пътуването от точка А до точка Б ще се случва буквално неусетно. Разработката на компанията на Ричард Брансън – Virgin, развива максимална скорост от 1078 km/h. С него ще редуцирате четиричасовото шофиране от Вашингтон до Ню Йорк до под 30 min.

Нестандартен прийом за съвместно проектиране на устойчиви, приобщаващи градове на бъдещето: „The Co-Lab“ e близо 7-метрова структура от 60 дървени греди, разработена от компанията за софтуер за 2D и 3D проектиране Autodesk. За създаването ѝ изследователското студио на компанията – The Living, използва възможностите на изкуствения интелект. „The Co-Lab“ ще разполага с дигитално интерактивно устройство – Future Communities (Общности на бъдещето), от което посетителите ще си сътрудничат в изграждането на визия за града на бъдещето.

За да подготвим материала, използвахме информация от aib.si.edu, mashable.com и др.

Източник на снимковия материал: aib.si.edu, Smithsonian Arts + Industries Building (Facebook)

Тагове: изложение