Изкуственият интелект „среща“ изкуството: младежи създадоха иновативна камера, която, вместо да прави снимки, пише поезия

29.06.2024 г.5 мин.

Инженерни истории

Възходът на изкуствения интелект (ИИ) винаги е бил повод за дискусии в сферата на индустриалните технологии и иновации, но бързото му развитие и навлизане в ежедневието на хората го прави още по-популярна тема. Модели, базирани на изкуствен интелект контролират трафика докато шофираме, а „умни“ ИИ инструменти, интегрирани в приложенията за музика, „разбъркват“ песните, които слушаме, според нашите предпочитания. Но с увеличаването на достъпността до подобни „интелигентни“ софтуери, интересът се насочва към тяхната способност не само да управляват процеси и да извличат данни, а да създават съдържание, в частност изкуство. Вече Ви разказахме за детската книжка, генерирана от ChatGPT, но умее ли изкуственият интелект да пише не само проза, но и поезия? Разказваме в следващите редове.

Представете си красив слънчев пролетен ден в парка, където дърветата са разлистили листата си в най-различни нюанси на зеленото, деца тичат и се забавляват по алеята, а в градинката до тях са разцъфнали огненочервени лалета, бонбонено розови зюмбюли, яркожълти нарциси и пр. Вдигате обектива на камерата и вместо тя да запечата пленяващата картина, получавате текстово описание на обстановката, при това в стихотворна форма. Да, това е напълно възможно с новото изобретение на дизайнерите Келин Каролин Жан и Райън Матър.

Двамата младежи, обединени от своята страст към изкуството и технологиите, искали да експериментират с GPT-3 и идеята за камера ги вдъхновила. Иновативният фотоапарат бил повлиян от културата на социалните мрежи, където на почит е визуалното съдържание. След като завършили своя прототип, Жан и Матър започнали да показват камерата на своите приятели, които били впечатлени. Това ги стимулирало да доразвият изобретението си и да създадат готов продукт.

За „мозъка“ на камерата е използван едноплатков компютър Raspberry Pi, който е с размерите на кредитна карта, но достатъчно мощен за целта. Той е програмиран да заснеме снимката и да я „изпрати“ до GPT-4, за да бъде генериран текстът. Използвана е технологията за компютърно зрение, която чрез предварително зададени алгоритми, анализира визуалната информация. Тогава интегрираните ИИ модели интерпретират изображението и ключовите елементи от него, като цветове, форми, шарки, модели и емоции. Тези данни служат за основа на процеса по създаване на поезия.

Изобретателите споделят, че генерираният текст не е ограничен само до един стил. Софтуерът на камерата е с отворен код, така че в зависимост от желанието и познанията си по програмиране, всеки може да настрои стихотворен форма̀т, за да получи сонет, хайку или свободен стил.

Poetry Camera, както я наричат създателите, е като „глътка въздух“ от екраните, които ни заобикалят навсякъде. Това е нов начин за улавяне и интерпретиране на света около нас чрез ИИ модели и машинно обучение. Камерата не съхранява изображенията, а само принтира поезията на хартия, за да създаде физическо докосване с изкуството и да подчертае ефимерността на точния момент. Ако бележката бъде изгубена, то и моментът също изчезва. Хардуерният дизайн на камерата също олицетворява усещането за чудо и откритие. Улавянето на картината и изчакването да бъде принтирана поемата предизвиква изненада и повишава цялостната ангажираност с устройството.

Създателите на иновативната камера продължават работата по разработването на продукта си. Той все още не е наличен за продажба, но са налице запитвания за предварителни поръчки. Едни от най-новите подобрения по устройството са скоростта за генериране на текста, възможността за използване на батерии, за да бъде лесно преносимо, софтуерни актуализации и лесна и бърза смяна на хартията. А за най-нетърпеливите да се докоснат до новата технология, в официалния сайт на камерата има подробни инструкции, чрез които всеки би могъл да създаде собствена Poetry Camera.

Подготвихме този материал с помощта на информация от: techcrunch.com, poetry.camera

Източник на снимковия материал: nationalparkswitht.com, techcrunch.com, poetry.camera, canva.com