Заводът Zwickau на Volkswagen – голямата пълна промяна за целите на електромобилното бъдеще

07.08.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

С основаването си през 1937 г. Volkswagen поставя на дневен ред производството на достъпни и комфортни „автомобили за народа“, които импонират на нуждите и динамиката на своето време. Тази обществена задача немският производител успешно изпълнява и днес, на прага на зелената трансформация на аутомотив индустрията в Европа, благодарение на най-големия си завод за електромобили – Zwickau, зад чиито стени предстои да надникнем днес...

Общо 1 800 000 m², или колкото 252 футболни игрища – това е площта, на която се разпростира фабриката, чийто екип от 8940 служители през 2020 г. произвежда около 115 000 електрически автомобила.

Голямата промяна

Заводът Zwickau стартира своята дейност през 1990 г. От поточните линии на предприятието досега са потеглили общо 6 млн. автомобила. Значима за историята на завода ще остане датата 26 юни 2020 г., когато е произведен последният автомобил с двигател с вътрешно горене.

Едноименният град, в който се намира фабриката, е ключов за саксонската автомобилна индустрия за последното столетие. Той е роден град на модела „Трабант“, на компанията Audi, както и на нейния основател Аугуст Хорх. През годините поводите за честване на успехи не липсват. Сред тях са създаването на компанията Volkswagen Sachsen GmbH, част от която е завода Zwickau, производството на 250 000-ия Golf и милионния автомобил – модел Passat и т.н.

Това, което впечатлява днес, е фактът, че за първи път мащабен автомобилен завод е преоборудван изцяло за целите на електрическа мобилност. Инвестицията в това начинание възлиза на 1.2 млрд. евро, а трансформацията на фабриката стартира през 2018 г. Амбициите да произвежда 330 000 единици годишно ще превърне Zwickau в най-големия и високопроизводителен завод за електрически автомобили в Европа.

През май т.г. Volkswagen откри ново оборудване във фабриката си. Инвестицията от 74 млн. евро има за цел да намали допълнително въглеродния отпечатък от автомобилните модели ID.3 и ID.4. В основата на разширението стои новата XL преса на Schuler – една от най-модерните в автомобилната индустрия със сила на пресоване от 6900 t. За първият път Volkswagen Group внедрява преса, съчетаваща конвенционална и серво технология. По този начин Zwickau се възползва от предимствата на двете технологии: високата скорост означава пресоване на голям брой части, а отличната прецизност гарантира качеството на продукцията.

Мисли в синьо“

Мерките за опазване на околната среда са интегрирани във всички бизнес процеси на завода. Те се оптимизират непрекъснато, за да се гарантира, че производството е възможно най-екосъобразно и с грижа към природните ресурси. Фокусът на Zwickau е насочен най-вече към редуциране на енергийното потребление и съответно на емисиите на въглероден диоксид. Отделя се внимание на намаляването на производствените отпадъци и потреблението на питейна вода за промишлени цели.

Принципите на програмата си „Мисли в синьо“ фабриката реализира и с помощта на собствената си компактна когенерационна инсталация, фотоволтаична система и специален енергиен парк със зарядна станция за електромобили.

За да подготвим материала, използвахме информация от volkswagen-newsroom.com, volkswagenag.com и др.

Източник на снимковия материал: volkswagen-newsroom.com

Тагове: автомобилостроене, електромобилност, производство