Доходното здание в Русе – културна ценност с национално значение и носител на архитектурните традиции от XIX век

28.04.2023 г.5 мин.

Инженерни истории

Архитектура, значима културна ценност и символ на гр. Русе – всичко това можем да отнесем за Доходното здание, отличаващо се от повечето постройки в града със своя мащаб и богата декорация, които са носители на европейската архитектурна концепция през XIX в. Днес емблематичната сграда е място за културни събития, концерти, театрални постановки, конференции и изложения, любимо място на жителите на града и разбира се, туристическа забележителност, която неминуемо трябва да бъде посетена. Разказваме повече в следващите редове.

Повече за националната гордост на Дунавския град

Доходното здание е архитектурен паметник, изграден по проект на виенския архитект Петер Паул Бранк, който печели обявен конкурс от общината по онова време за неговото изграждане.

Строежът на сградата започва през далечната 1898 г., като основната част се счита за завършена през 1900 г., а официалното му откриване се състои през 1902 г.

Зданието се издига в централната част на град Русе, а жителите се обединяват около идеята за сграда, която да е обединителен културен център и в същото време наемите на търговските помещения и казиното да носят приходи в полза на училищата в града. От там идва и самото му име.

В емблематичната сграда се помещава и Русенският драматичен театър „Сава Огнянов“. Проектът за театралния салон е изработен от учителя по рисуване Турничек и Ромео Жиром – главен художник от Народния театър в Букурещ.

От 1928 г. до 1954 г. в зданието се помещава в Русенската библиотека „Любен Каравелов“, а от 1955 г. до 1990 г. – Възрожденското читалище „Зора“.

Детайли и елементи на архитектурния паметник на културата

Фасадата на сградата е в стил неокласицизъм, а декоративните елементи са традиционни за европейската архитектура от XIX в. Формите, елементите и статуите са изградени от каменни строителни материали.

Фигурите, извисяващи се от покрива на Доходното здание, са символ на изкуството, земеделието, науката, търговията, отбраната и полета на духа!

Впечатляващ символ е статуята на Меркурий – римския бог на търговията и печалбите. Той е поставен най-отгоре на сградата, което, разбира се, е неслучайно.

През 1981 г. зданието е затворено поради нужда от ремонтни дейности, а самата реконструкция започва няколко години по-късно. Ремонтите продължават до 2005 г., когато за културни мероприятия се открива и новата голяма сцена.

Голяма  театрална зала разполага с  601 седящи  места. Към нея има прилежащи 4 гримьорни и 2 чакални. Авансцената е дълга 7 m и широка 21 m, а ширината  на светлия отвор e 11 m. Дълбочината на сцената e 14 m. Сцената разполага с въртяща платформа, а залата се озвучава с роял „Yamaha“. В нея се провеждат  театрални и оперни представления, концерти, конференции, чествания. 

Реставрация и връщане към автентичния облик на сградата

През март т.г. Община Русе обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на реставрацията на Доходното здание. 

Възстановяването е предвидено за отделни части на сградата с придържане към оригиналния вид на архитектурния символ на града. Покривът, корпусите на сградата, както и техническите инсталации ще бъдат ремонтирани в три етапа. 

А основни фактори за амортизацията на културния паметник е загубата на характерния му облик с времето и непрофесионални ремонтни дейности. Оригиналната варова мазилка например е подменена с варо-циментова. Покривът също е загубил автентичното си покритие от цинк, което се дължи на подмяна с ламаринени плоскости на места.

Днес в сградата се помещава драматичният театър „Сава Огнянов”. Провеждат се и редица концерти, изложби, изложения, конференции и други събития, което превръща Доходното здание в най-активното културно средище в града. Емблематичната сграда присъства в списъка на архитектурно-историческите паметници с национално значение.

За да подготвим този материал използвахме информация от: www.ruseopera.com, www.peika.bg, stroiinfo.com, rusesummerfreetour.com

Източник на снимковия материал: wikimapia.org, kab-so.com,  www.ruseopera.com, insiderguide.me, Драматичен театър „Сава Огнянов" – Русе

Тагове: архитектура