Дом на края на света? Мисията възможна с концепцията за мобилна къща на българския 3D дизайнер Енчо Енчев

15.01.2022 г.4 мин.

Инженерни истории

Днес все по-често можем да срещнем т. нар. „дигитални номади“, за които ежедневието в офиса се заменя от дистанционния режим на работа от всяка точка на света. Тази акселерираща тенденция поставя много въпроси за бъдещия ни начин на живот и уседналост. А вече се появиха и творчески идеи, които ни помагат да визуализираме това. Една от тях е концепцията за мобилна ваканционна къща на българския 3D дизайнер Енчо Енчев. Вижте повече за нея в инженерната ни история.

Вдъхновение дизайнерът черпи покрай новородената си дъщеря. Правейки списък с приказки от своето детство, се досеща за Баба Яга, която живее в къща с кокоши крака. Освен това за проекта си Енчев е повлиян от любовта си към планините и езерата, както и от актуалния в последните две години дистанционен работен режим.

Акцент е поставен върху функционалността и практичността на къщата, както и върху фактори като теглото и мощността. Съоръжението се захранва от електрически двигатели, но в случай на възникнал проблем с двигателите има и резервен дизелов генератор.

Къщата е с кубична форма и е подходяща за двама обитатели и домашен любимец. Разполага с шест механични крака с 5-сантиметрова нехлъзгава гума, с които се придвижва по всякакъв тип терени. За по-добрата стабилност в стръмни участъци служат четири разтягащи се харпуна.

Като наследник на поколения майстори-дърворезбари, Енчо Енчев е възпитаник на емблематичната Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Поема обаче по пътя на 3D дизайна, работейки за софийския клон на студиото за компютърни игри Ubisoft.

Една от любимите теми на дизайнера са автомобилите. През 2016 г. проектът на Енчев за Батмобил впечатли международните медии, измежду които британското автомобилно списание Top Gear, BBC и италианското GQ.

Футуристични решения в минималистичния интериор

Прозорците на мобилната къща заемат голяма част от фасадата, осигурявайки щедър достъп на слънчевата светлина. Тя обаче може да се регулира благодарение на технологията „умно стъкло“, от която са направени прозорците. Къщата е оборудвана с автоматизирани мебели и умни устройства, а комфортът на живот във всяка точка на света е гарантиран от резервоарите за вода и захранващите клетки. Под жилищната площ е обособено и пространство за съхранение на багаж. Стандартният вариант на къщата е оборудван още с АТВ, два планински велосипеда, два шезлонга и маса на терасата, барбекю, кутии с консумативи и инструменти.

За да подготвим материала, използвахме информация от interestingengineering.com, artstation.com, btvnovinite.bg.

Източник на снимковия материал: artstation.com

Тагове: архитектура, умен дом