Живописен диалог между изкуство, техника и наука оживява в музея „Леонардо Да Винчи“ в Милано

17.02.2023 г.6 мин.

Инженерни истории

Прашни кътчета минало, избелели снимки между плътни абзаци текст, тишина и унес, присъщи на местата, посветени на историята – не, музеите отдавна вече не са това. Интерактивни изживявания, вълнуващи срещи с уникални експонати, привкус на автентична обстановка, работилници с активности за малки и големи. Ето така ще Ви посрещнат „пазителите на историята“ днес, когато динамиката, технологиите и визуалните изкуства „принтират“ нови версии на всеки детайл от живота. Ако един музей е посветен на еволюцията в науката и техниката от времето на Леонардо Да Винчи до днес, ако черпи от фундаменталната културна традиция на Италия и се възползва от последните музейни технологии, то изживяването е особено наситено и цветно. Затова ние от Инженер.bg Ви каним на виртуална разходка из залите на музея „Леонардо Да Винчи“ в Милано, Италия.

Истинска подводница, парен локомотив, махалото на Фуко и реална в детайлите си бална зала са фрагменти от настоящата инженерна история. Този път това не е само името на нашата рубрика, а лайтмотив в замисъла на една забележителна по идея, дълбочина и въздействие музейна институция.  

Музеят на науката и технологията „Леонардо Да Винчи“ (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia „Leonardo Da Vinci) е открит през 1953 г. с изложба, посветена на неговия патрон. Счита се за най-големия музей на науката и техниката в Италия, както и един от най-значимите по темата си в света.

Сградата, служила през XVI век за манастир, днес сама по себе си в истинско визуално изживяване. Виртуална разходка из залите и откритите пространства на музея разкрива няколко акцента от постоянните експозиции, които макар че не изчерпват богатството от експонати и колекции, разкриват неповторимата му атмосфера и колорит.

Технологична мозайка“ е сред най-новите постоянни изложби и насочва вниманието на посетителите към развитието на мрежите и индустрията в светлината на консуматорското общество с над 200 изложбени експоната, подбрани по замисъл, функция и дизайн като технически щрихи от човешкото ежедневие.

 

„Комуникациите са фундаментална нужда“ е мотото на експозицията „Телекомуникации“, посветена на телеграфа, телефона, радиото и телевизията, а „Въздушен транспорт“ отразява хилядолетната човешка страст към летенето с образци като самолетите Breda 15 и de Havilland DH80, с техните удивителни сгъваеми криле и ролята им на пионери в гражданската авиация. Връзката между енергия и материали е отразена вдъхновяващо в едноименната експозиция, развита в четири посоки:

  • материя и енергия;
  • суровини, енергийни източници, трансформации и междинни продукти;
  • консуматорски продукти и класификация;
  • околна среда.

Феноменалната фигура на Леонардо Да Винчи стои в центъра на най-голямата постоянна експозиция и рисува в исторически план неговите постижения с уникален отпечатък върху развитието на инженерната мисъл, хуманизма, науката, изкуството и техниката. „Универсални ценности като жаждата за знания, способността за наблюдение и комбинативното мислене са наследство от методите на работа на Да Винчи, валидни и до днес“ е сред основните идеи в разположената върху повече от 1300 m2 експозиция с над 170 модела, инсталации и произведения на изкуството, посветени на Леонардо.

Наред с постоянните екпозиции музеят предлага и временни, впечатляващи с поетични имена като „Пътешествието на идеята“ и „Пещерата на звуците“, изложби. В сюрреалистичната инсталация „Дигитална естетика“ на Нийл Мендоса например се изследва връзката на човека с машините чрез превръщането на човешкия глас в текст, за да влезе в контакт с виртуалния свят на роботите. Друга скулптурна инсталация, наречена „The Sette Savi“ (Седемте мъдреци), е открила идеалното си място в откритото пространство на музея. Тя е дело на знаменития модернистичен артист в областта на скулпутарата и инсталациите Фаусто Мелоти (Fausto Melotti).

Музеят на науката и технологията в Милано развива интересни образователни проекти, насочени към утвърждаване на интереса на децата от средните училища към науката, технологиите и изкуството, въвеждайки нов педагогически подход, който посетителите могат да проследят в експозиции като „Физика на частиците“, „Военноморски транспорт“, „Железопътен транспорт“, „Стомана“ и много други.

Целта на музея е да покаже на посетителите различните научни явления по един практичен и достъпен начин. В него ще попаднете на различни интерактивни работилници. Всеки може да се включи в тях, като са особено подходящи за семейства с деца. Всичко е обмислено в духа на един вдъхновяващ мотив: „Да запалим искрата на страстта към науката, техниката и изкуството“, който ние от екипа на Инженер.bg споделяме от първата до последната буква.     

За да подготвим този материал използвахме информация от: museoscienza.org, milanoartguide.com, turistibg.com

Източник на снимковия материал: www.museoscienza.org, milanoartguide.com, turistibg.com, canva.com