На гости на Луната временно или за постоянно? Прототипът на лунния хабитат Lunark може да осигури необходимите условия за това

11.09.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Ако правим опити да се установим на други планети, трябва да бъдем много внимателни как проектираме домовете си. В космоса хабитатът е целият Ви свят; няма природа или промяна на пейзажа“, споделят датските архитекти Себастиан Аристотелис и Карл-Йохан Соренсен. В сътрудничество с учени, инженери и полярни експерти 26-годишният Аристотелис и 24-годишният Соренсен проектират иновативен и комфортен прототип на „лунен дом“, който наричат Lunark. Как виждат те пребиваването ни на Луната чрез своето изобретение, ще Ви разкажем в днешната инженерна история...

Важната роля на 3D принтерите в конструирането

За да оптимизират процеса на конструирането на Lunark, архитектите залагат на 3D принтирането Компанията Craftbot предоставя единадесет 3D принтера от своята гама. По време на експедицията принтират инструменти, резервни части и др. елементи, необходими за поддръжката на лунния хабитат.

Затова при непредвидени ситуации, Lunark е снабден с 3D принтер, с помощта на който могат да бъдат изработени всевъзможни инструменти по време на престоя на Луната.

Безопасност при сурови външни условия и уют по законите на хюга

Само ден след като завършват хабитата си в края на август 2020 г., двамата архитекти изпращат Lunark в Гренландия, на 1000 km от Северния полярен кръг. Там те ще прекарат 3 месеца, за да тестват издръжливостта на съоръжението.

Транспортирането на Lunark е улеснено благодарение на сгъваемата конструкция, наподобяваща оригами, която придобива размери 2.23x2.23x2.23m. Обвивката е от твърди лъскави панели от въглеродни влакна, а за допълнителна изолация е използвана пяна. Съоръжението разширява обема си с 750%, достигайки вътрешен обем от 17.2 m³ и в него могат да пребивават двама човека. Lunark тежи 1738 kg, захранва се със соларни панели, които покриват външната страна на конструкцията.

В контраст на здравата обвивка, интериорът на хабитата създава усещане за комфорт в стила на традиционното за Дания изкуство за щастие и уют – хюга. В Lunark има и удобно легло тип „шушулка“, а връзката с природата и спокойната среда пазят водорасли, разположени в генератор, издаващ бълбукащи звуци. С помощта на специални светлини пък се създават изкуствени циркадни ритми.

Какъв е резултатът от 60-дневната експедиция? Изобретението на Аристотелис и Соренсен остава напълно невредимо от ураганните ветрове, снежните бури, температурите, стигащи до -30 °C, дори и заинтригувана от съоръжението 650-килограмова бяла мечка.

Не пропускайте да научите повече за водещите компании, опериращи в сфрата на 3D технологиите – B2NСолид Фил и SpaceCAD.

За да подготвим материала, използвахме информация от saga.dk и 3dprinting.com.

Източник на снимковия материал: saga.dk