Видео: Да полетиш с чудните бионични пеперуди на Festo

29.12.2015 г.4 мин.

Инженерни истории

Летенето е не само една от най-древните и интригуващи мечти на човечеството, но и основна тема в сферата на биониката. От години лидерът в областта на технологиите за автоматизация Festo разработва изследователски платформи, чиито основни технически принципи са извлечени от природата.

 

Първите бионични летящи обекти, създадени от немския производител, са изпълнени с хелий. Така умната птица SmartBird със своите махащи криле е в състояние да си осигури необходимия подем, за да се издигне във въздуха. „На база природния модел на летежа на водното конче, изследователският екип на Festo внедри технологията в своя BionicOpter, а със своите eMotion-сфери той демонстрира възможността на няколко автономно летящи обекта да се движат в затворено пространство, без да се сблъскат”, коментираха от Фесто. За своите най-нови летящи творения – бионичните eMotion пеперуди, специалистите на Festo съчетават свръх леката конструкция на изкуствените насекоми с колективно координирано летателно поведение.


 

Координираното летене на пеперудите е възможно благодарение на вътрешна позиционираща система в закрито помещение с инфрачервени камери. Десет камери, монтирани в стая, записват бионичните създания, използвайки инфрачервени маркировки, поставени на торса на пеперудите, а всяка една от тях се следи най-малко от две камери. Камерите предават данни за позицията към централен главен компютър, който координира пеперудите посредством GPS система.

 

 

Ако даден обект се отклони от зададените му координати за движение, системата моментално коригира това. Затова камерите засичат точната позиция на всяка бионична пеперуда по 160 пъти на секунда, на базата на което компютърът може да проследява всяко отклонение. Интелигентната мрежова система насочва и следи движението на обектите, което може да бъде използвано в завод с комуникационна свързаност в бъдещето.

 


E-motions пеперудите са високо интегрирани платформи за научни изследвания с минимално използване на материали. С тази разработка, технологичният лидер предприема още една стъпка в областта на миниатюризацията, олекотената конструкция и функционална интеграция. Бионичните пеперуди впечатляват с интелигентната си механична система и най-малкото си по рода захранване. Техният дизайн не само допринася за малкото им тегло, но освен това позволява да бъдат конструирани бързо и лесно.


 

Изкуствените пеперуди се състоят от лазерно-синтеровани торсове, в които са поместени всички необходими единици, включително електрониката, батерията и два сервомотора, монтирани в най-тясното пространство в тях. Към всеки от моторите са прикачени предните и задните криле, които са фиксирани и към торса на пеперудата, образувайки цялостна управляема единица. Редуцираното количество използван материал позволява движенията на пеперудите да наподобяват най-точно поведението на природния модел.

 

Теглото на E-motions пеперуда е едва 32 гр., размахът на крилете достига до 50 см, а честотата – приблизително 1-2 Hz. Скоростта на движение във въздуха е 1 – 2.5 m/s, а времето – около 3 - 4 минути. Времето за зареждане на батерията на бионичните пеперуди отнема 15 минути.


 

Подробна информация за E-motions пеперудите на Festo, бихте могли да намерите от следното видео!


Източник на снимковия материал: Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm