Ваканция във Виетнам? Включете в графика си най-дългия стъклен мост в света – Bach Long

07.05.2022 г.4 мин.

Инженерни истории

Районът Moc Chau е популярна туристическа дестинация във Виетнам и има какво да предложи на своите посетители. Мястото традиционно привлича туристите и жителите на страната с възхитителните си планински върхове, хълмове с чаени растения, ягодови градини, китни долини, чист въздух, автентични фестивали и местни кулинарни изкушения. Популярността на Moc Chau обаче от скоро нараства значително заради най-новата си архитектурна забележителност – най-дългият стъклен мост Bach Long, чието официално откриване се състоя на 30 април т.г.

Съоръжението, чието име в превод означава „Белият дракон“, свързва две планини и се издига на около 150 m над долината в провинция Сон Ла в Северозападен Виетнам, на около 200 km от столицата Ханой. 

Съвсем не е изненадващ засиленият интерес, който мостът предизвика непосредствено след откриването си – само през първите три дни той привлича близо 15 000 посетители, любопитни да се насладят на необикновеното преживяване да преминат по него.

Титлата „най-дълъг стъклен мост“ Bach Long наследява от дългия 526 m мост в провинция Гуандун в Южен Китай, който свързва двете страни на дефиле, а на 201 m под него преминава река. Двата моста имат доста сходни технически характеристики. Подът им е изработен от трислойно закалено ламинирано стъкло с дебелина 4.5 mm. Подобно на Bach Long, китайският мост също може да „поеме“ 500 посетители.

Дължината на моста е 632 m. От тях 290 m са между планините, а останалите 342 m се извиват по ръба на скала. Подът е направен от трислойни 40-милиметрови панели от закалено стъкло, всеки от които е дълъг 3 m и е широк 2.4 m. Стъклото е произведено от френската компания Saint-Gobain и може да издържи наведжъж общо около 500 човека.  Кулите в двата края на планинския разклон са високи 30 m, а кабелите са с дебелина 50 mm и са произведени в Южна Корея.

Освен на природните богатства, преминаващите през Bach Long имат възможност да се насладят и на впечатляващата „9D технология“. Тя представлява интегрирана система за осветление и звук и предлага 60 уникални симулирани преживявания. 

Bach Long не е единственият стъклен мост във Виетнам. Ако пътувате до азиатската страна,  бихте могли да посетите още 60-метровия Rong May („Облачният дракон”) в провинция Лай Чау, както и дългия 80 m мост Tinh Yeu („Любов”)  в провинция Сон Ла.

За да подготвим материала, използвахме информация от newcivilengineer.com, vietnamtravel.com, dezeen.com и др.

Източник на снимковия материал: Vietnam Travel Guide (Facebook)

Тагове: архитектура, строителство, стъкларска промишленост