Бионичните медузи на Festo – пореден тласък към автоматизацията на бъдещето

28.12.2016 г.5 мин.

Инженерни истории

Биониката е важна част от развойната дейност на водещия немски производител в сферата на индустриалната автоматизация Festo, а всички бионични животни на компанията показват огромния напредък и доскоро неподозираните възможности, които крие тази област от техниката. За някои от тях вече сме ви разказвали – инженерната чайка SmartBird, бионичното кенгуру BionicKangaroo, мравките-роботи BionicANTs, автономно летящите сфери, бионичните пеперуди EmotionButterflies, водното конче BionicOpter и мн.др. Обект на днешната история е друго творение от бионичната научоизследователска мрежа на Festo, а именно роботизираните медузи AquaJellies 2.0.


 

Медузите са интересни създания, а някои от тях са изградени от близо 99% вода. В течение на милиони години те са се приспособили за живот както в солени, така и в сладки води. Подобно на реалните животни, AquaJellies се носят елегантно и без усилие във водата,  благодарение на своите адаптивни пипала, които се управляват от електрозадвижване, монтирано в тялото им. Интегрираните комуникационни и сензорни технологии, наред с диагностиката в реално време, осигуряват координирано, колективно поведение на медузите, дори в ограничено пространство.

 

Мониторинг в реално време през смартфон

Разработено е специално приложение от Festo, което позволява индивидуално проследяване и запис на текущото състояние на всека една бионична медуза, включително статус на батерията, температура, консумация на електроенергия, дълбочина във водата и др.

 

 

Високоинтегрирана олекотена конструкция и енергийна ефективност

AquaJellies са изградени от прозрачни полусфери, тяло и 8 пипала за движение. Полусферата е оборудвана с пръстеновидно табло за управление с вградени инфрачервени, радио и сензори за налягане. Процесорът контролира позицията на задвижващата система. Непромокаемото пневматично тяло в централната част на медузата съдържа електрическа задвижваща система, две полимерни литиево-йонни батерии и сервомотори. Електрозадвижващият блок привежда в движение 2 пластини – в горната и в долната част на пневматичното тяло, които чрез специални като конструкция шарнири задвижват 8-те пипала на медузата.

 

 

От бионичен обект към приложение в индустрията

Благодарение на адаптивния хващач DHDG бионичната медуза има способността да  затваря пипалата си и да се вкопчва в даден обект. По този начин чупливи предмети и такива с неправилна форма могат безопасно да се транспортират, без да бъдат повредени или наранени. Бионичните медузи се движат подобно на биологичните си посестрими, което технически се реализира чрез перисталтични движения на пипалата им.

 

 

Интелигентна комбинирана сензорна технология

Сензорната технология, вградена в медузите, осигурява три различни метода за комуникация между тях – чрез налягане, радио- и инфрачервено излъчване. Основно те се свързват едни с други чрез инфрачервена сензорна система. Всяка бионична медуза разполага с 11 инфрачервени светодиода. 6 бели и 6 сини LED източника позволяват наблюдателят да види комуникацията между тях в действие. За да избегнат сблъсък помежду си, медузите използват импулсни инфрачервени сигнали, чрез които се свързват едни с други на разстояние до 80 sm. Така например, всяка от тях може да отклони своевременно посоката си на движение в случай, че получи сигнал за позицията на приближаваща медуза. За комуникацията с инженерите пък AquaJellies използват енергийно-ефективната радио система с малък обсег – ZigBee. 

 

 

AquaJellies – импулс за автоматизацията утре

Ключова задача на Festo е да търси нови решения и технологии за производството и заводите на бъдещето. AquaJellies са технологичен носител на утрешните автоматизиращи технологии. Например във водния сектор може да бъде използван успешно принципът на информационна структура на медузите AquaJellies.

 

 

Повече информация за Фесто ЕООД – марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm