Бижута или осветителни тела? Представяме Ви емблематичните лампи на Tiffany и Salviati

05.09.2020 г.4 мин.

Инженерни истории

Когато в навечерието на Нова година през 1879 г. Томас Едисън провежда първата публична демонстрация на крушката с нажежаема жичка в Менлоу Парк, САЩ, той прави революционна промяна в ежедневието на хората по цял свят. След появата на електричеството, производството на лампи се превръща не само в активна индустрия, но и в демонстрация на стил и креативност. А днес ще обърнем внимание на някои от корифеите в тази сфера и част от най-емблематичните им творения.

Лампите Tiffany: бижута, които не се носят

Tiffany Studios е основана през 1837 г. От Луис Комфорт Тифани, син на основателя на бижутерната компания Tiffany & Co. Подобно на бижутата от 5-о Авеню в Ню Йорк, лампите на Tiffany Studios осветяват домовете на британския елит, Белият дом и т.н.

Вдъхновен от крушката с нажежаема жичка на Томас Едисон, наследникът на прочутата фамилия е сред пионерите, създали революция в домашното осветление. Експериментира, излагайки горещо стъкло на изпарения и метални оксиди и произвежда витражи, лампи и съдове от ирисцентно стъкло. Лампите на Тифани са в стил ар нуво, познат още като сецесион.

Най-емблематичната лампа на Tiffany Studios е Tiffany Wisteria. За нейната изработка ръководителят на отдела за декорация на стъкло на Tiffany Studios Клара Дрискол селектира и изрязва близо 2000 стъклени парчета. Материалите, които Дрискол използва, са оловно стъкло и бронз. През 2010 г. Tiffany Wisteria е продадена на търг за сумата от 1 565 000 долара.

Лампата Tiffany Lotus също носи индивидуалния почерк на компанията и изборът на материали отново се свежда до бронз и оловно стъкло. На лампата са оформени осем припокриващи се цветя лотос, а историческите сведения сочат, че е изработена около 1905 г.

Друг популярен модел, който привлече вниманието ни, е настолната лампа Tiffany Trumpet Creeper, във формата на дърво с широка многоцветна корона. Произведена е около 1902 – 1906 г., а Тифани не изневерява на стила си и залага на комбинацията от бронз и стъкло.  

Венецианските традиции и лампите Salviati

Основана през 1895 г., компанията за производство на стъкло Salviati съчетава традициите на о. Мурано до Венеция с нестандартни модерни техники, за да създаде своя отличителен стил на решенията си в сферата на архитектурата, интериора, продуктовия дизайн и арт проектите.

Един от шедьоврите, който трудно може да остане незабелязан в историята на италианския бранд, е готическият полилей на дизайнера Джулио Салвиати. Изработен е през 19-ти век и днес неговата стойност възлиза на 1 млн. долара.

За да подготвим материала, използвахме информация от tiffanylamps.com, modernchandeliers.eu, salviati.com.

Източник на снимковия материалchristies.com, modernchandeliers.eu, pixabay.com