Нестандартните библиотеки по света – една топла среща между книгите и архитектурата

23.05.2020 г.6 мин.

Инженерни истории


„Четящият човек е красив.“ Тези думи на писателя Георги Господинов са потвърждение на това, че красотата в нейното духовно измерение достигаме благодарение на досега си с писменото слово. В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, ще се отправим на околосветско виртуално пътешествие из някои от най-забележителните библиотеки, за да се насладим на креативните им инженерни и архитектурни концепции.


 

Светещата сфера в библиотеката Тиендзин Бинхай в далечен Китай

 

Библиотеката Тиендзин Бинхай (Tianjin Binhai Library) се намира в културния окръг Бинхай на гр. Тиендзин, Китай, и е плод на колаборацията между архитектите от MVRDV и Института за градско планиране и проектиране в Тиендзин (TUPDI). Площта на сградата е 33 700 m2, а централно място в интериора има огромна светеща сфера, която създава усещане за грандиозна мащабност. На сферата се проектират изображения и графики, а наоколо се издигат стъпаловидни рафтове, достигащи до тавана. За момента на най-горните от тях има перфорирани алуминиеви плочи с отпечатани книги, но архитектите не изключват възможността да бъдат поставени и истински четива, каквато е била и началната идея. На първия и втория етаж на библиотеката са разположени читалните, а останалите три етажа включват заседателни зали, офиси, компютърни и аудиостаи, както и два вътрешни двора на покрива.


 

Каньон от стомана и стъкло в Арабската библиотека в Скотсдейл, Аризона, САЩ

 

Арабската библиотека (Arabian Library), която ще посетим, не се намира в екзотичния азиатски регион, а в Скотсдейл, Аризона, САЩ. Дизайнът на сградата с внушителната площ от над 1939 m2, е препратка към пустинните каньони в Северна Аризона. На входа посетителите преминават през истински прорез на каньон, построен от стомана и стъкло. Стените на сградата са от калена стоманена плоча, облицовани са с перфорирана твърда плоскост и рециклирана памучна изолация, и се издигат до покрива от глина и камък, на който е засадена местна растителност. Библиотеката притежава също така и сертификат за Лидерство в енергийния и екологичния дизайн (Leadership in Energy and Environmental Design, LEED).


 

Древността среща съвременната архитектура в Александрия


Александрия е ключов център на древна култура и цивилизация, а паметта за това носи и модернизираната библиотека в египетския град. Сградата ѝ наподобява наклонен диск с диаметър 160 m. Тази форма напомня кръговата форма на Александрийското пристанище и носи определено послание, а именно „да припомни цикличния характер на знанието“. Библиотеката е един от шедьоврите на екипа на Snøhetta. Стените на сградата са облицовани от гранитогрес, а връзката с миналото се очертава и от изписаните на фасадата текстове на древни и съвременни езици.

 

Слънчевата светлина необезпокоявано осветява читалня, а богато текстурираните стени и иновативна светлинна система създават усещане за простор. 11-етажната сграда е с площ от 80 000 m2, издига се на 32 m височина и има 12-метровоподземно пространство.

 

Библиотеката в Хелзинки, Норвегия – една архитектурна ода

 

И ето, че пътуването ни отведе до норвежката столица Хелзинки, където библиотеката е и една от най-интригуващите сгради в страната, която дори си има своеобразен прякор – Oodi (б. ред. финската дума за ода). Повърхността на основната фасада е от финландски смърч, което следва концепцията на приемственост на Oodi с градската среда. Интериорът на отделните нива на съоръжението варира от по-светъл, постигнат с помощта на дърво и бетон, до по-тъмните индустриални интериорни решения.

 

Етажът на библиотеката е обширно отворено пространство, от което се открива чудесна гледка към града. Читателите могат да се насладят на престоя си и на външната тераса.


 

Тандемът архитекти от местната компания ALA Architects създава триетажна културна институция, с площ от 17 250 m2, в която се помещават още кино, кафе-ресторант, конферентна зала, специална „градска работилница” с музикални студия, производствени и дизайн лаборатории и др.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от mvrdv.nl, e-architect.co.uk, inexhibit.com, archdaily.com и др.


Източник на снимковия материал: mvrdv.nl, Mark Boisclair & Bill Timmerman – e-architect.co.uk, snohetta.com, Tuomas Uusheimo ala.fi