В Африка отвори врати първото училище, построено с помощта на 3D принтер

10.07.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Неведнъж технологиите са доказвали своя принос в осигуряването на равен достъп до образование. Поредното доказателство за това е първото в света училище, изградено чрез 3D печат, което отвори врати през юни т.г. в Малави, Африка, а занятията на учениците стартираха на 21 юни. Училището е построено за рекордно време посредством технология, която може да намали отпечатъка, която сградата има върху околната среда с над 50%. Интригуващи детайли за иновативния и социално значим проект, както и за още една подобна амбициозна инициатива, разказваме в днешната инженерна история...

Проектът е реализиран от 14Trees – съвместно предприятие на световния лидер в иновативните и устойчиви строителни решения Holcim и финансовата институция CDC Group. Инициативата е в отговор на необходимостта от обезпечаване на 36 000 класни стаи – предизвикателство, с което технологията за 3D печат на Holcim може да се справи за период от 10 години, за разлика от традиционните методи, при които ще са необходими цели 7 десетилетия.

Стените на учебното заведение са отпечатани с патентованото мастило LafargeHolcim само за 18 часа. За сравнение – изграждането им с традиционни материали би отнело няколко дни.

Ключов пробив в строителните материали, който Holcim представи, са нисковъглеродните тухли Durabric. Моделът се изработва от пръст, пясък, цимент и вода и не изисква преработка в пещи на дърва, които от своя страна са една от причините за обелесяването в Малави.

Един амбициозен проект в развитие

Организацията с нестопанска цел Thinking Huts и архитектите от Studio Mortazavi обедини сили в проектирането на 3D принтирана училищна сграда в Мадагаскар. Тя ще бъде ситуирана в университетския кампус на Ecole de Management et d’Innovation Technologique (EMIT).

Стените на учебното заведение ще бъдат отпечатани с 3D принтер, а конвенционални строителни материали ще бъдат използвани за покрива, вратите и др. Освен това ще бъдат инсталирани соларни панели и вертикални ферми за отглеждане на растения.

Плановете на инициаторите са наистина амбициозни. Те предвиждат обособяването на сграда за децата от предучилищна възраст до гимназиален етап на обучение различни сгради, посветени на науката, библиотеки, пространства за часовете по физическо възпитание, музика и изкуства и компютърни лаборатории. Наред с това кампусът вероятно ще разполага и с общежития за преподаватели и студенти.

Не пропускайте да научите повече за водещите компании, опериращи в сфрата на 3D технологиите – B2N, Солид Фил и SpaceCAD.

За да подготвим материала, използвахме информацияя от holcim.com, cdcgroup.com, architecturaldigest.com и thinkinghuts.org.

Източник на снимковия материал: Bennie Khanyizira (holcim.com), Thinking Huts (Facebook)

Тагове: 3D принтиране, 3D технологии, архитектура, образование, обучение, строителство