Автоматизация, прецизност и устойчиви практики – надникваме в производството на конструктора LEGO

03.07.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Нека си признаем, всичко свързано с конструктора LEGO буди у нас истинско любопитство. След като Ви разказахме вдъхновяващата история на основателите на компанията, то днес решихме да надникнем зад стените на фабриките на LEGO, за да проследим пътя на конструктора до магазина и нашите домове.

Преди да добият формата, в която ги познаваме, тухличките се транспортират до заводите на LEGO във формата на цветни гранули. Те се изсмукват посредством големи маркучи в 14 метални силози, побиращи до 33 t гранули, преди да достигнат по дълги тръби към формовъчните машини.

Гранулите се смесват със съответния цвят боя. Те се разтопяват на температура, достигаща до около 230 °C, и след това се изливат в метални контейнери, оформени като LEGO тухли. Прецизната точност на формата се постига чрез прилагане на натиск от 29 000 psi. В рамките на 10 s оформените тухлички се охлаждат и се изсипват в кутии. Остатъчният материал веднага се рециклира.

При запълване на кутиите с готови елементи формовъчната машина изпраща радиосигнал до един от роботизираните камиони-патрули. Те са внедрени във фабриките още през 1987 г. и имат за задача да пренесат продукцията към конвейерна система, отчитаща баркод, който индикира какво е съдържанието в съответната кутия. С помощта на роботи кутиите се затварят, за да бъдат съхранени в един от високите 37 m автоматизирани складове.

Във фабриките на LEGO има специализиран екип, отговорен за поддръжката на машините, а отделът по качество извършва подробни тестове за издръжливостта и точността на изработка на елементите.

Точно преброените и поставени в пликчета елементи се окомплектоват в кутии, заедно с инструкции за сглобяване и други по-големи елементи. На опаковъчните линии за денонощие могат да преминат 50 000 готови комплекта. Роботизирана техника извършва запечатването на кутиите и палетизирането на кашоните.

С поглед към устойчивото бъдеще

От 2018 г. LEGO Group произвежда гама от над 80 устойчиви елемента от сертифицирана захарна тръстика като първа стъпка от стратегията на компанията за използване на устойчиви материали до 2030 г. в производството.

Компанията продължава усилията си в тази посока, а доказателство за това е анонсираният през юни т.г. протопит на тухлички от рециклирана пластмаса. Той е направен от полиетилен терефталат (PET) от рециклирани бутилки, след като са тествани над 250 вариации на пластмасови материали. За засилване на здравината на елементите, рециклираният PET се смесва с други материали. Средно еднолитрова пластмасова бутилка е достатъчна за направата на 10 малки LEGO тухлички. Екипът на LEGO Group ще продължи тестовете и разработката на PET формулата, преди да вземе решение за стартиране на производството им.

Според вицепрезидента по екологична отговорност в LEGO Group Тим Брукс най-голямото предизвикателство на компанията по пътя към устойчиво развитие на компанията е преосмислянето и създаването на нови материали, които подобно на тухличките са трайни, здрави и качествени.

За да подготвим материала, използвахме информация от lego.com и blooloop.com.

Източник на снимковия материал: lego.com

Тагове: производство, процесна автоматизация, роботизирани системи