STAMH: Мобилните стелажни системи Mobile Racking са първокласно решение за усвояване на капацитета за съхранение в склада

20.01.2024 г.7 мин.

Mobile Racking е мобилна складова система от стелажи за палета, специални мобилни бази и релси, вкопани в пода, усвояваща пространството по най-добрия начин. Тя осигурява максимално усвояване на полезния обем в склада, благодарение на елиминирането на работните коридори между стелажите. Системата е предпочитано решение от индустрии, със специални условия за съхранение на стоките, както и компании, използващи хладилни камери или пък имащи необходимост от специалнен, лимитиран достъп до всяко пале. Повече за мобилните стелажни системи за палетизирани стоки Mobile Racking ще научите в следващите редове.

В ерата на бързата автоматизация и дигитализация, логистичната верига трябва да бъде гъвкава и способна на буферира големи количества стоки, при това близо до крайния клиент. Специалистите от международната компания за складова автоматизация STAMH Group предлагат компактни и надеждни решения за ефективно усвояване на складовото пространство и оптимизиране на интралогистичните процеси.

Наличието на хладилни камери в складовите помещения е от съществено значение за съхранението на продукти от месопреработвателната промишленост, хранително-вкусовата индустрия и някои фармацевтични продукти, за които охладеното състояние е целесъобразно за рентабилно съхранение и доставка. Работата им обаче е свързана с големи енергийни разходи. Едно от решенията, осигуряващи енергийна и икономическа ефективност на складовите помещения е оптималното усвояване на капацитета за съхранение.

Мобилните стелажни системи Mobile Racking са едно от най-добрите решения за увеличаване на полезния капацитет за съхранение в складови помещения за палетизирани стоки. Те се монтират върху вкопани в пода релси, които осигуряват подвижност на специалните мобилни бази. Mobile Racking е гъвкава и мобилна модулна конструкция със специални допълнителни софтуерни компоненти, разработени от STAMH Solutions, за автоматично управление на вентилационната система между стелажите и допълнителни системи за сигурност.

Задвижването на стелажите по релсите се осъществява от двигатели, електронно управление и решения за сигурност, осигуряващи безопасна, ефективна и постоянна работа. Складовата система отваря коридор за достъп между стелажите, само когато и където е необходимо. За целта е нужно само натискането на определен бутон. Мобилните бази могат да се управляват и с дистанционно управление, директно от оператор на подемна техника. Останалите мобилни стелажи остават плътно прилепени един до друг, като по този начин осигуряват максимална плътност на съхранение.

Мобилните бази се приплъзват в две посоки гладко, безпроблемно и безшумно.

„Релсите, осигуряващи мобилност на складовата система от тип Mobile Racking, са вкопани в пода и не пречат на свободните маневри на подемно-транспортните машини. Ширината на работния коридор може да бъде съобразена с конкретните нужди на клиента и специфичните складови изисквания“, коментираха специалистите от STAMH Group.

Благодарение на автоматизиран складов софтуер, стелажната система от тип Mobile Racking за палети може автоматично да отваря допълнителни вентилационни коридори между стелажите през нощта, за да осигури по-добра климатизация на стоки, изискващи условия за специално съхранение. Дистанционното управление е възможно допълнително да намали ненужните движения и загубата на време.

„Инженерният ни екип има богат опит в инсталирането на мобилни стелажни системи, включително бутони за аварийно спиране, сензори за движение, предпазни бариери с фотоклетки, странични защити, аларми и светлинни сигнали, осигуряващи безпроблемна работа и сигурност. Светлинните и звуковите сигнали се активират при плъзгане на мобилните бази“, коментираха от STAMH и допълниха още: „Оптималното усвояване на капацитета има съществено значение за намаляване на оперативните разходи – време, консумация на енергия, човешки ресурс и поддръжка. Автоматизацията на складовите помещения допринася за повишаване на ефективността и за намаляването на риска от грешки, което води до доволни клиенти и бърза възвръщаемост на инвестицията“.

Мобилните складови системи от тип Mobile Racking могат да бъдат свързани с WMS складовия софтуер за цялостен мониторинг и контрол на процесите, което допълнително улеснява и подобрява работата в помещенията за съхранение на стоки и логистиката на доставките.

Предимствата на мобилните стелажни системи тип Mobile Racking включват:

  • Капацитетът на наличното пространство за съхранение се увеличава до 100% в сравнение с други системи;
  • Оптимална енергийна ефективност;
  • Конструкцията може да бъде разширена, при нужда;
  • Иновативни допълнителни софтуерни модули;
  • Възможност за интеграция на WMS системи;
  • Повече палетоместа в рамките на същата складова площ;
  • Всички елементи на системата работят оптимално при различни условия на съхранение;
  • Адаптивност за различни размери на палетите.

Като официален производител на мобилни стелажни системи, с множество успешно-реализирани проекти за складова автоматизация в Югоизточна и Централна Европа, специалистите от STAMH предоставят проектиране, инженеринг, монтаж и сервиз за тези решения в повече от 22 държави.

Портфолиото от успешно изпълнени проекти на STAMH Group включва инженеринг и монтаж на складови системи, оптимизиращи пространството за съхранение в складови бази на предприятия от различни индустрии, сред които: хранително-вкусова промишленост, фармацевтичната индустрия, производствени предприятия, складове за съхранение на стоки от сектора на електронната търговия и онези бизнеси, които предпочитат да оптимизат обема на склада си максмиално, още когато дискутират типа на складовата система при първоначалното планиране.

Източник на снимковия материал: STAMH (СТАМ)

Тагове: инженеринг, процесна автоматизация, склад на бъдещето, складови системи, софтуер, Стам Лтд, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

STAMH
www.stamh.com