Atlas Copco представя първия твърд адсорбент Cerades, повишаващ сериозно качеството на компресирания въздух

14.09.2020 г.5 мин.

Във всеки бранш съществуват изобретения, които променят коренно традиционната технология. Такава революционна иновация е Cerades, новият адсорбент за изсушители за компресиран въздух, разработен и патентован от Atlas Copco. „Първият по рода си твърд керамичен адсорбент Cerades осигурява значително по-добро качество на компресирания въздух, по-ниски разходи за енергия и обслужване, като едновременно с това носи ползи за здравето на хората и за околната среда“, съобщиха за Инженер.bg от Атлас Копко България.

 

Адсорбентът във въздушните изсушители обикновено се състои от гранули активиран алуминиев оксид, молекулярни сита или силикагел. „Cerades е първият твърд керамичен адсорбент. Той е резултат от дългогодишни изследвания и разработки на Atlas Copco, с цел радикално подобряване на конструкцията, ефективността и производителността на адсорбционните изсушители“, допълниха от Атлас Копко.

До 80% от разходите, свързани със системата за сгъстен въздух, са следствие от фактическото ѝ използване. Ето защо с разработката на Cerades се цели реализирането на значителни икономии. С използването му потокът въздух вече минава през структурирани прави тръби, вместо да си пробива път през хиляди отделни гранули. „Отсъствието на съпротивление при използването на Cerades означава, че се наблюдава по-малък пад на налягането на въздуха, докато той се движи през изсушителя, което значително намалява разходите за енергия при неговата експлоатация“, поясниха от българския офис на компанията-производител.

Благодарение на своята цялостна структура и дълъг експлоатационен живот, Cerades предлага значителни експлоатационни и екологични ползи за клиентите. Гранулите на традиционния адсорбент се разпадат с течение на времето, тъй като се удрят и отскачат от стените по време на работните цикли. Това може да наруши качеството на въздуха и да наложи по-често техническо обслужване. Освен това, когато гранулите се разпадат, те отделят фин прах във въздушния поток, което изисква допълнително филтриране и поддръжка – и съответно допълнителни разходи за обслужване. „Този прах също представлява опасност за здравето и околната среда, тъй като циркулира в околния въздух по време на подмяна на адсорбента. Cerades елиминира проблема с финия прах и предоставя на потребителите въздух с клас на чистота 2 съгласно изискванията на международния стандарт ISO 8573-1:2010 за частици без допълнително филтриране“, допълниха от Атлас Копко.

Cerades е устойчив на вибрации и може да бъде монтиран хоризонтално за безпроблемен монтаж и непрекъсната работа, дори при по-тежки експлоатационни условия, например в транспортната индустрия.

„Твърдият керамичен адсорбент Cerades с основание може да се разглежда като технологичен скок в осигуряване качеството на сгъстения въздух“, споделя г-н Нури Косе, маркетинг вицепрезидент на подразделението Industrial Air на Atlas Copco. „Той превъзхожда традиционния адсорбент във всяко отношение. Дори ни позволява да конструираме изсушителите по-компактни, тъй като керамичният адсорбент може да се справи с по-голям въздушен поток. Това е важно подобрение, тъй като засяга редица аспекти на експлоатацията на въздушните изсушители“, допълва г-н Косе.

Новата серия изсушители CD 20+-335+ на Atlas Copco, която вече се предлага в целия свят, е първата серия изсушители с Cerades. „В допълнение към предимствата, които осигурява Cerades, CD+ е изключително мощен, ефективен, надежден и тих изсушител. Повечето изсушители са създадени да работят само при 70% до 80% натоварване, докато CD+ функционира непрекъснато със 100% въздушен поток. CD 20+-335+ имат точка на оросяване при стандартно налягане -20 °C, -40 °C, -70 °C. Потребителите обаче, могат да регулират точката на оросяване, за да отговорят най-добре на нуждите на конкретните приложения.

„Новата серия изсушители CD+ е решена конструктивно с усъвършенствания контролер Elektronikon Touch. Той дава възможност на потребителите лесно да увеличат производителността и ефективността на изсушителя, особено в комбинация с дистанционен мониторинг SMARTLINK“, заявиха в заключение от Атлас Копко.

Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Атлас Копко България ЕООД
http://www.atlascopco.bg/bg-bg